keresés menü

LISTAPORNÓ 2014: az év legjobb videói

10. Két csóró amerikai rapper klipet forgat Észak-Koreában

Mit teszel, ha zenészként a figyelem még nem irányul rád, pedig szerinted megérdemelnéd? Hát tizenkilencre lapot húzol, és megpróbálkozol a világ egyik legveszélyesebb dolgával: elmész klipet forgatni egy sztálinista zárványállamba, ahol erre úgysem kapnál engedélyt soha – munkatábort, azt esetleg. A washingtoni Pacman és Pe$o bevállalták, pénzt kalapoztak és kiutaztak, hogy aztán mikrofonok és fülesek nélkül, hivatalos túravezetések alatt, fejből felidézett zenére tátogva-mozogva kockáztassák meg a lebukást. Végül megcsinálták:

9. Deszkázni egy nagyvárosban, ahonnan kipusztult a civilizáció

A professzionális kamerákat gyártó RED, illetve a Los Angeles-i indoor gördeszkahangár, a Berrics REDirect néven szervezett egy közös rövidfilmfesztivált. Összehívták a tizenkét általuk legpengébbnek tartott deszkaspecialista filmest, adtak nekik egy-egy kamerát, majd zsűrizték az eredményt. A győztes végül Russell Houghten Urban Isolation című műve lett, ami pont az, amit a címe sugall.

8. Csillagképekké váltak a zenekartagok

Tycho See című dalához ugyan készült egy hivatalos zenés klip is,  Bradley “GMUNK” Munkowitz rendező és Joe Picard operatőr rájöttek, hogy a zenekart mutató részekből külön is lehetne vágni egy másik verziót, annyira lebilincseli a szemet az, ahogyan a testek szinte galaxisokká változnak. A trükk egyébként nem is annyira bonyolult: rájöttek, hogy ha ráállítják a zenészekre a Kinectet, majd az egészet infravörös kamerán át nézik, akkor a mozgásérzékelő szenzor nyalábjainak végpontjai kirajzolódnak rajtuk. A végeredmény ennyire mesés:

7. Milyen lett volna az Instagram a 80-as években?

Idén is elemében volt a retróvideó-paródiákat gyártó SquirrelMonkeyCom, mégpedig okkal, hiszen nagy divatja van most a nyolcvanas-kilencvenes évek stílusjegyeinek ironikus leporolásának. Most azt képzelték el,  milyen lenne, ha a hipszter fotómegosztóként induló – aztán Facebook által felvásárolt, majd egy sokkal jobb fotóapp által pozíciójában megingatott – Instagram jó harminc évvel ezelőtt indult volna. Krézi!

6. Hogyan hazudnak nekünk a leghíresebb DJ-k a színpadról?

Gyalázat és humor kéz-a-kézben: valaki fogott egy videófelvételt három, dollármilliókat kaszáló lemezlovasról – Saander Van Doornról, Steve Aokiról és Laidback Luke-ról -, aztán kommentárokkal látta el azt, és feltöltötte a YouTube-ra. Így pedig megtekinthetjük, hogy ezek az emberek mindent csinálnak,  amit csak lehet egy DJ pult mögött, csak éppen az úgynevezett dídzsézést nem.

5. Nyolcbites parkour a gonoszok ellen

Szintet ugrott az utcai tereptárgyakon való átkommandózás: ebben a videóban Jason Paul és a Team Farang belépnek a játéktermek pixelvilágába, és eljátsszák, hogy ők nem is emberek, csak játékkarakterek. A videó végén a csattanó pedig nem halkan csattan!

4. A közös albérlet minden klasszik nyűge két percben

Alexander Engel kisfilmjében két srác vesz ki közös albérletet, mit sem sejtve arról, mi vár rájuk. A This Is It című – nem túlzás – műremek annyira jól tapint rá a klasszikus problémákra, hogy az is érteni fogja, aki egy szót nem tud angolul.

3. Két Combino között biciklivel, te pedig NE csináld utána

Nem sok általunk közzétett videó kavart akkora vihart a magyar internetugaron, mint ez, amin speciel nem is kell meglepődni: nem kicsit rizikós a mutatvány, írják is a videó alatt, hogy WARNING, ezek itten profi biciklisták – konkrétan futárok, akik a nyeregben töltik az egész napjukat -, még csak elméletben se játszadozzon el senki a gondolattal, hogy megcsinálja az úgynevezett Combino-szendvicset. Nem lettünk volna a villamosvezető helyében, de még így a fotelből nézve is elég izzasztó a mutatvány:

2. A táncstílusok Ablak-Zsiráfja

Vice divatblogja, az i-D már régóta csinálja ezt az ábécézős videósorozatot, most pedig a táncokat szedték össze, persze nem törekedve a teljességre, hiszen az képtelenség lett volna. Inkább egy szórakoztató egyveleget akartak összetenni, ez pedig kétségkívül sikerült Los Angeles utcáin is háztetőin. Persze azért így is van itt szinte minden, mint a búcsúban, a pörgetős rumbától a szteppen át az agresszív utcatáncként ismert krump-ig:

1. Bekészült, de kedves pofák a magyar technokultúra hőskorából

A Technokunst ásta elő az Indavideón át a Fekete Doboz tanoncainak archívumából az Ezredvégi össztánc című, apokaliptikus hangulatú, de mára inkább viccesnek ható dokumentumfilmet a magyarországi (acid) partykultúra kezdeteiről, meg persze a hozzá kapcsolódó drogok térhódításáról. A végeredmény egy örökzöld kordokumentum!

LISTAPORNÓ 2014: az év legjobb zenei klipjei
LISTAPORNÓ 2014: az év legjobb lemezei
LISTAPORNÓ 2014: az év legjobb lemezborítói
LISTAPORNÓ 2014: az év legjobb fotósorozatai

Tűz tartalom 🔥