keresés menü

Sebességbe kapcsolt az Instagramot alázó mobilfotóapp, a VSCO CAM

vsco00

Ilyen fotókat készíthetünk a VSCO CAM-mel. Mármint persze először el kell jutnunk ilyen hibátlan helyekre, meg nem árt felnyalábolni pár fényérzékeny modellt, és beleállni egy lágy naplementébe, utána viszont nekieshetünk a már meglévő fotóknak mindenféle szuper szűrővel.

De nem ám olyan unalmasakkal, mint az Instagramban.

Az instázás hátulütője ugyanis, hogy ami elsőre még az “ezbazmeg!” felkiáltást csiholja fel az új viccet megtapasztaló újszülöttből, az a századik alkalommal már csak unott legyintésbe csap át. A Facebook által bő egy éve felvásárolt alkalmazás hiába a világ legnépszerűbbje, de abban is gátolja a kreatívok krémjét, hogy nem finomhangolhatók a filterei. Vagy rácsűröd az Earlybirdöt, vagy nem. Ezzel szemben a VSCO CAM sokkal több opciót kínál, ráadásul egy ilyen elképesztően slick felületen, a színtiszta funkcionalitás jegyében:

Fotó: The Verge
Fotó: The Verge

És az interfészhez hasonlatosan a szűrői is a visszafogottság szobrai: hatásvadász vinyettától és gusztustalan mű-HDR húzásoktól mentesek, csupán a tónusokat, színeket, árnyékokat leheli rá a képeinkre másképpen.

“A mozifilm emulációjának arany sztenderdje” – állítja magáról szerénytelenül az alkalmazást kifejlesztő cég. És nem füllentenek: aljas hatásvadászat helyett tényleg csak annyit tesznek hozzá a képeinkhez, amennyi feltétlenül szükséges. Ja, és egy szar felvételből nem csinálnak szebbet. Hogy mindehhez érzékük van, azt aláhúzza az a tény is, hogy korábban már készítettek effekteket az Adobe Lightroom és az Apple Aperture részére.

A minimalista gyönyörűség élharcosai nemrég szintet léptek: közösségi platformot indítottak. A VSCO Grid-ben mostantól követhetünk másokat, de szerencsére a kommentelés és lájkolás elmarad. Az Instagramnak kilométerekről integető, letisztogatott megközelítés pedig annyira jó lett, hogy meg is mutatom, hogyan néz ki egy ilyen profil. Ha tetszik, irány az App Store vagy a Google Play.

vsco01