keresés menü

A nap (dicstelen) videója: így hazudnak a leghíresebb DJ-k

Amióta az elektronikus zene felrobbant – Amerikában EDM néven -, és egyes lemezlovasokat gigafesztiválok hedlájnereinek is meghívják, azóta türemkedik ki egyre jobban a probléma, ami úgy szól, hogy:

mit is csinálnak ezek a pultban.

Csalók persze mindig is voltak: már a kétezres évek elején is legendák keringtek balatoni klubokban egy éjszaka alatt százezreket kereső, élvonalbeli hazai house DJ-ről, aki a pult alá rendszeresen kért magának egy harmadik CD-lejátszót is, hogy legyen miről szólnia az előre felvett mixnek. Pár éve pedig megesett, hogy egy Mono-s dubstep bulin a meghívott belga fellépők csak eljátszották a bakelittekergetést, valójában sem lemez nem volt a tű alatt, sem a kezük nem érintette a nem létező lemezt.

Az évek alatt, a technológiai forradalom közepette a probléma eszkalálódott, egészen odáig, mi tekinthető még hagyományos értelemben vett dj-zésnek, melyik kontroller veszi át túlságosan az emberi kéz és agy szerepét, és így tovább, ezernyi diskurzus folyt már le a vonatkozó online fórumokon. Most meg kikerült ez a videó az internetekre:

Ebben azt látjuk, amint Saander Van Doorn, Steve Aoki és Laidback Luke mindent csinálnak,  amit csak lehet egy DJ pult mögött – csak éppen a lényeget nem, az úgynevezett dídzsézést.

Ezt még el is néznénk egy kemenestöttösi falunapon, csakhogy itt emberek alighanem fizettek ezért, miközben ezek az emberek, itt hárman, a puszta karlengetésért batár összegeket akasztanak le. Hogy számszerűsítsünk is: Steve Aoki a Forbes 2013 Legjobban Kereső DJ-i listáján a tizenegyedik helyen áll, évi 270 fellépés után összesen 3,1 milliárd forintnyi bevételt kalapozott össze (az habkönnyű 258 millió forint havonta).

Laidback Luke-ot meg nem is értjük, ő képes ilyesmire is:

A fenti, másfél perces cirkuszi mutatványt egyébként a chicago house második hullámának fontos alakja, DJ Sneak is kommentelte a Facebookon: “ezek a nyomorultak csak azért léteznek, mert a promóterek és az ügynökségek tolják őket. Igen, mindannyian senkiháziak, de nem csak ez a gond, hanem hogy az emberek pénzzel tömik meg őket ezért a bohóckodásért. Mindannyian el fognak tűnni, amint a szervezők nem hívják meg őket többet.” Tanulságokat levonni ér.