keresés menü

LISTAPORNÓ 2014: az év legjobb klipjei

10. Holly Herndon – Chorus

Volt Oneohtrix Point Nevernek ez a videója, amiben szélsőséges internet-szubkultúrák szereplői elevenednek meg, sokkolva az átlag webszörfölőt, hiszen egy olyan világba pillanthat bele, amiről nem biztos, hogy akart tudni. A san franciscói Holly Herndon videója mintha ennek lenne a kistestvére, csak kicsit más szemszögből: ő az internet használatának terepét mutatja meg – de roncsolva, torzítva, hibásan, mintha a valóság is csak egy virtuális valóság lenne.

9. Movement – Ivory

Az M83-kliptrilógiájáról elhíresült rendezőpáros, Fleur & Manu sikerrel ültette át a kép nyelvére azt a félig-meddig testenkívüli élményt, amit egy bensőséges szex jelent a maga időtlenségével, megdermedt pillanataival, már-már transzcendens összeolvadásával. Ráadásul az egész rövidfilm (tényleg inkább az, mint klip) prímán illeszkedik a háromtagú ausztrál csapat fülledt popjához.

8. Xiu Xiu – Botanica de Los Angeles

Florent Texier klipje már-már zavarba ejtő harmóniában dolgozik együtt a népszerű avantgárdpop zenekar dalával: epilepsziás kollázsparanoia egymásba fonódó-villódzó digitális és analóg képi elemekkel, amiről hamar azt tételezhetjük fel, hogy ha csak egy perccel is tovább tartana – a zenével együtt -, akkor elpattan bennünk valami. Vagy mi pattintunk el másvalamiben másvalamit. Vagy másvalakiben.

7. Ben Khan – Youth

“Hogy mindez hogy áll össze történetté, az három megtekintés után se igazán tudtam megfejteni” – írtuk korábban erről a videóról, ami nem is igazán mozgóképfolyam, hanem rengeteg közel tökéletes beállítás egymás után dobálva, miközben mégsem esik szét. Vaporwave? Retrofuturizus? Nyolcvanasévek ironikus revival? Bármi is legyen ez, működik.

6. FKA twigs – Two Weeks

Ha van videó, ami alatt kevesebbet pislogunk, mint bármelyik másik nézése közben, akkor ez az. Az elmúlt egy év legtudatosabban és intelligensebben felépített énekesnője a videóit sem hagyja elsekélyesedni, ez itt pedig annyira hatásosra sikerült a maga egyiptomi napistenével és táncosaival – akiket mind FKA twigs játszik el -, hogy messze kiemelkedik a mezőnyből.

5. Flying Lotus – Ready Err Not

A You’re Dead című legutóbbi lemezről leemelt, önmagában is spooky zenéhez a Salad Fingers horrorrajzfilm-szériát is jegyző David Firth készített egy belekben tocsogó videót. Aki még nem látta, és éppen egy izmos spangli után olvassa ezt a posztunkat, na annak üzenjük: CSAK ÓVATOSAN.

4. Kool A.D. – Word

Lehet-e állati puncinyalás közben rendőrre lövöldözni? Az iróniahuszár hiphopban utazó egykori Das Racist reppere ebben a három és fél perces tripben megválaszolja. Úgy, hogy ráadásul ő rajzolta a karaktereket is! Krézi. Vigyázat, NSFW tartalom!

3. Jamie xx – Sleep Sound

Egy videóklipet meg lehet csinálni úgy, hogy csak szórakoztasson, és meg lehet csinálni úgy is, hogy szórakoztasson, miközben társadalmi üzenetet is hordoz – írtuk korábban, és miért is ne ismételjük meg, még mindig valljuk. Sofia Mattioli rendező egy manchesteri, halláskárosultakkal foglalkozó intézet siketjeivel forgatta ezt a szívenütő videót, akik a profi táncos mozgására és a dal levegőben érzett vibrációjára mozdultak meg.

2. Action Bronson – Easy Rider

Csak semmi öcsémezés, mert akkora csicskalángos repül, mint amekkora trippelés Bronzolinnyó fejébe a kurvától kapott bélyegtől. A legszebb magányosfarkasos neo-western etűd, ami videoklipbe csomagolva érkezett idén:

1. Arca – Thievery

A Xen című, az év legjobb albumai listánkon is helyet foglaló nagylemez egyik legerősebb trekkjéhez egy talán még annál is szuggesztívebb videót szült meg Arca hű képhordozója, Kanda. A Thievery kockái képesek arra, hogy egyszerre illeszkedjenek bele olyan kategóriákba, mint az idegborzoló, a gyönyörű, a vészjósló és a szexi. Ha valaki azt mondja, hogy ez nincs rá hatással, az vagy hazudik, vagy robot.

Tűz tartalom 🔥