keresés menü

A nap videója: két csóró amerikai rapper klipet forgat Észak-Koreában

pacmpes

Nem-nem, ez nem egy hibbant amerikai vígjáték summázott sztorija, hanem tényleg az történt, hogy két fiatal washingtoni rapper, Pacman és Paso tavaly kitalálták, hogy ők lesznek az elsők, akik a világ egyik legneccesebb helyén, Észak-Koreában forgatnak klipet. Egyébként úgy, hogy még külföldön sem nagyon jártak, pláne nem a sztálinista zárványállamban.

Nos, most itt a kész videó, ráadásul éppen Kim Dzsongun harmincegyedik szülinapjára!

Megőrülsz:

A 19 éves Anthony Bobb (Pacman) és társa, a 20 éves Dontray Ennis (Paso) a kilátástalan, utcán felnövő, fekete amerikai tinik életét tengették: zenét hallgattak, kosaraztak, néha becsúszott egy-két stikli, aminek következményeként mindketten ültek már a hűvösön rövidebb ideig. Közben pedig arról álmodoztak, hogy kitörve a szegénységből, híres és gazdag rapperek lesznek.

Miért pont oda? Maguk sem tudták

Aztán egy nap jött a nagy ötlet, hogy meg kéne próbálniuk összeszedni a formabontó ötletek híres fórumán, a Kickstarteren annyi pénzt, hogy elrepülhessenek Phenjanba, és ott valahogy összedobhassák a sztárság felé ugródeszkát jelentő videóklipjüket. Az ötlet annyira jónak bizonyult, hogy a tervezett 6000 dollárnak majdnem a duplája összejött, és hőseink – akik még sosem repültek, és Észak-Koreáról is nemrégiben tudták meg, hogy egy külföldi ország – repjeggyel a zsebükben várhatták az indulást, úgy, hogy igazából el se tudták mondani, miért is épp a hírhedt rezsim ölelő karjai közé akarnak menni.

pacmanpes

Szerencsére ekkor már velük volt tehetősebb ismerősük, Ramsey Aburdene, aki a projekt alakulásával rajongójukból menedzserük lett időközben. A projekt másik nagy mecénása egy hóbortos milliárdos vállalkozó volt, aki 5000 dollárt invesztált a buliba, ezzel lehetővé téve egy kisebb ázsiai kitérőt Pacmanéknek. Amúgy ő is szerepelni akart a videóban, de jogi tanácsadói ezt nem tartották a legjobb ötletnek, és szerencsére lebeszélték erről a hülyeségről.

A duó tripje pedig nem indult a legbiztatóbban.

Pekingben Peso egy bérelt motorbiciklivel nekiment egy autónak, majd biztosítás hiányában beparázva elszaladt, erre a feldühödt helyiek Pacmant kapták el. Úgy tűnt, ezzel annyi is Észak-Koreának, de végül sikerült elsimítani a dolgokat.

Már épp indulóban voltak Phenjan felé, amikor Merril Newman koreai veteránt letartoztatták Észak-Koreában, és a helyi hatóságok azt a hivatalos tippet adták az amerikaiaknak, hogy inkább kerüljék el szépen az országukat. Különösen izgalmas volt már a helyzet, hiszen a nyugati sajtó ekkor már tele volt Pasóék őrült kalandjával. Végül sikerült azért valahogy inkognitóban megérkezniük, vagy csak Rodman miatt látják szívesen a bohém fekákat – ki tudja.

Phenjanban aztán egy kicsi, nem túl feltűnő Canon-kamerával a fegyveres katonák árnyékában, turistáskodásnak álcázva készítették el a történelmi videójukat. A dolgukat nehezítette, hogy nem használhattak mikrofonokat, fülhallgatókat, semmit; fejből kellett felidézniük a zenét. A végeredmény meg? Hát, tökre nem az a lényeg! Azért respekt, srácok!

A cikk a Guardian vonatkozó anyagából elindulva készült.
Pacman & Paco Soundcloudját pedig itt találjátok.

Tűz tartalom 🔥