keresés menü

LISTAPORNÓ 2014: az év legjobb magyar zenei alakításai

10. Bobakrome utánozhatatlan produkciója

Ehhez bizony ide kell klikkolni.

9. Klusters

Nem mondaná meg róluk senki, hogy magyarok – írtuk erről a friss, elektronikát space rockkal összefűző formációról, és ezt azóta is tartjuk. Pazar dolog, hogy egyre több jó irányból közelítő zenekar pattan rügybe itthon, a Klusterstől pedig számítunk még nagy dolgokra.

8. A magyar vintázs rockszíntér

A lófis hálószobazörgések után 2014-re egyértelmű, hogy a nemezetközi trendekkel szinkronban kivirágzó új magyar pszichedelikus-, garázs, blues-zenekarok alkotta szcéna lett a legizgalmasabb gitárzenei közeg. Feltűnt egy csomó jó zenész, akiknek nem csak simán jó izlésük van, hanem kurva jól tudnak zenélni is. A karácsonra megjelent Vintage Overdrive nevű válogatás egy elég jó keresztmetszetet ad ebből a világból, de muszály megemlítsük itt az olyan lemaradó, de nem kevésbé fontos vonatkozó zenekarokat is, mint a Dope Calipso, a Terrible Ted vagy a Zanzinger.

7. 6T

Iamyank és Skrude egymásra találásukkor tudták, hogy a nem túl szofisztikált, beat alapú, kemény, de nem visítós zene lesz a közös halmaz – a végeredmény pedig egy tűzről pattant footwork projekt. Mindenképpen örvendetes, hogy az Uffalo Steez meg DJ Cadik első ilyen szettjei után kezdenek feltörni ezek a zenék is itthon, úgyhogy ennek is itt a helye!

6. Aluphobia digitális vízivilága

A Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei Médiaművész szakának végzőse Kiss Barnabás, bár előbb tippeltünk volna valami feljövőfélben lévő amerikai hangbarkácsolóra, amikor megláttuk ezt a klipet a maga VHS-rájáival, és persze meghallgattuk volna a hozzá tartozó epikus zenét, ami egyszer FaltyDL nagyvárosi koszolását idézi meg, egyszer meg John Talabot ünnepélyességét. Van komplett album is, az is jó!

5. Sör és Fű: Enter The Séf

Az angyalföldi repperhármas, akik nagyon odagondolt thugged-out művésznevek helyett bátran csak Feri, Imi és Laci néven futnak, a poénból haveroknak készült zenét pedig lassan megkomolyították, és összehozták Magyarország legőszintébb hiphop lemezét. Ebben olyan producerek segítettek nekik, mint DJ Slow, Suhov, Yapo, Lustabítek, IMI és Zomblaze – annak pedig külön örülünk, hogy nálunk lehetett az albumpremier, és az első vakuvillanásokat is mi irányíthattuk a srácokra. Úgyhogy most már talán azt is elárulhatjuk, melyik a kedvencünk a lemezről:

4. Route 8 Szilvió

Route 8 Szilvió és farbwechseles pajtásai nem lanyhuló lendülete az idei évre sok-sok izgalmas megjelenést erdményezett úgy itthon, mint ahogy menő külföldi elektronikus zenei kiadóknál. Most már az sem számít meglepetésnek, ha a Guardian vagy a Resident Advisor recenziózik a kiadványaikról, Londonba is visszajáró vendégek szettjeikkel. Szilvió azonban úgy fest lassan egy másik ligába lép be, ő idén Egyiptomtól kezdve az összes környező országon át Párizsig körbebazseválta Európát, ráadásul még az MGMT-s srácok is rá vannak pörögve. Mindezt annyira a szemünk előtt, hogy a Közpiben is esélyes, hogy az ő szettjébe szaladsz bele.

3. Klubszíntérbumm (?)

Na jó, mondjuk, hogy bummocska, de az akkor is mindenképpen fejlemény, hogy megjelent a LÄRM, a TESLA meg a Room 8 (még akkor is, ha utóbbi sajnos a körülmények rossz összejátszása nyomán el is halt kicsit). A Merlin vagy a Mono után maradt űr kicsit megtöltődni látszik, és jó lenne, ha ennek itt nem lenne vége. Mert nem romkocsmákban akarunk halkan cicergő dj-szettekre fényfüzérek alatt topogni!

2. Az Ultrahang Fesztivál dicső visszatérése

2014-ben sok több év kényszerszünet után nem csak visszatért a kísérleti zenékben és mindenféle új hangokban utazó Ultrahang Fesztivál, hanem azt is megmutatta, hogy milyen egy tökéletes fesztivál. Az hagyja ám, hogy egy remekül eltalált mottó (The New Kind Of Joy) alá összegyűjtötték a legizgibb hazai előadókat megspékelve olyan külföldi kultfigurákkal, akiknek a fellépése a világ bármely nagyvárosában eseményszámba menne, hanem még a helyszíneket is a fellépőkhöz lőtték be. A YouTube-bal tökéletesen inkompatibilis Charlemagne Palestine például így léphetett fel a vakok intézetéül szolgáló templomi épületben és így tovább.

1. Passed: Mesmerize

Egy emberként zúdult fel a Facebook zenebuzi élbolya a semmiből előtörő új magyar zenekar első dala hallatán, az tudniillik fülbemászó is, eredeti is, nyugateurópás is – és lerí róla, hogy görcsmentesen készült el (ezt mondjuk az alkotók is megerősítették nekünk, amikor rákérdeztünk). A Mesmerize-nak azért van bérelt első helye itt, mert egy intenzív módon arcon csapó reménysugár, bevilágítja azt a járatlan utat, amin sokan próbáltak már bóklászni az elmúlt években, de eddig valahogy senkinek sem sikerült érdemben megtörnie a bazári mainstream-selejtek egyeduralmát. Itt az idő!

Tűz tartalom 🔥