keresés menü

A Massive Attack-alapítótag lehet valójában Banksy?

Se szeri, se száma az arcát soha meg nem mutató, erősen politizált falrajzairól elhíresült utcaművész kilétét övező teóriáknak, legutóbb például itt számoltunk be az egyik ilyenről, ami már egyenesen tudományos alapokon igyekezett megfejteni, hogy ki lehet ő. De ez is egy vicces anekdota a tűnékeny alkotóról.

Banksy identitása – már csak azért is, mert képei ma már egyenként bőven többtízmillió forintos árakon kelnek el aukciókon – kedvenc témája nem csak a street art köröknek, de már a bulvársajtónak is, ezért is minimum érdekes a felvetés, amit a Daily Mail vázolt a minap. Az angol lap szerint ugyanis Craig Williams tényfeltáró újságíró arra jutott, hogy a huszadik század legnagyobb gerillakreatívja

valójában Robert Del Naja, a Massive Attack oszlopos tagja, aki maga is bristoli graffitisként kezdte pályafutását.

Úgynevezett hoppácska! A 3D művésznevet is használó Del Naja korábban amúgy azt állította, jó barátja Banksynak, de a gyanúperrel élő újságíró szerint a két ember egy és ugyanaz. Ezt pedig arra alapozza, hogy világszerte több alkalommal is megtörtént, hogy Banksy-művek ott és akkor tűntek fel, amikortájt a Massive Attack is éppen fellépett az adott helyen. San Franciscótól New Orleansig!

Itt egy ábra az egybeesésekről:

Persze azt minden ésszel rendelkező ember tudja, hogy ok-okozatot keresni elég könnyű sok mindenben, így születnek a legagyamentebb összeesküvés-elméletek is. Mindenesetre ennek akár lehet is alapja.

De Williams továbbment az őrületes töprengésben: mi van, ha Banksy nem egy ember (egészen szédületes, annyira, hogy erre már mások is gondoltak!), hanem egy komplett alkotói kollektíva? Aminek akár tagja lehet Del Naja éppúgy, mint a korábban Banksynak gondolt Robin Cunningham.

2010 áprilisának végén San Franciscóban két estén is fellépett a Massive Attack, május elején pedig feltűnt többek között ez a graffiti a városban

Del Naja egyébként felbukkant az Exit Through The Gift Shop című, Banksy által rendezett dokumentumfilmben (amiről azóta sem sikerült senkinek megfejtenie, hogy igazi doku vagy csak egy hatalmas átverés), amiben régre nyúló kapcsolatukról beszél, Banksy pedig az előszót írta a 3D és Massive Attack vizuális világáról szóló könyvhöz.

Lehet tehát tovább görgetni a gyanúlabdát, válasz egyelőre nincs. Viszont itt egy kép Del Naja-ról, amint éppen nem színpadon zenél, hanem egy műteremben van. Lehet sejtegetni, ködösíteni, gyanakodni!