keresés menü

10 dolog, amit nem tudtál Banksyról

A Complex összeszedett egy csomó fun factet és egyéb érdekességeket, amiket valószínűleg a legtöbben nem tudnak a világ legjobban körülrajongott, de máig ismeretlen személyazonosságú, ellenben képeivel már izmos százmilliókat szakító provokatív (bár inkább már a mainstreambe beolvadó) utcaművészéről, Banksyról. És mégis mik ezek? Leszűrtük a válogatást a szerintünk legérdekesebb infókra, és ha már a személyazonosság szóba került, lőjük ki a rakétákat ezzel – meg egy képpel:

A Daily Mail szerint a neve Robin Gunningham, és egy 1973-as születésű bristoli, aki állítólag az általuk közölt fotón látható. A cikkben még korábbi szobatársaival, iskolatársakkal, és még a feltételezett szülőkkel is beszélt az újságíró.
1. A Daily Mail szerint a neve Robin Gunningham, és egy 1973-as születésű bristoli, aki állítólag az általuk közölt fotón látható. A cikkben korábbi szobatársaival, iskolatársakkal, és még a feltételezett szülőkkel is beszélt az újságíró.
jamiebig1
2. Will Ellsworth-Jones Banksyról szóló könyve szerint a művész Pictures On Walls nevű, printek eladásában utazó vállalkozásának főrészvényese az a Jamie Hewlett, aki megrajzolta a Gorillaz majombrigádját.
Eeee
3. Celebek gyűjtik a munkáit. Christina Aguilera például ezt vásárolta meg 38 ezer dollárért, Angelina Jolie pedig 300 ezer dolcsinál is többet költött a műveire (köztük egy olyanra, amin egy család idilli pikniket tart a tengerparton, míg tizenöt szegény afrikai bámulja őket).
4. Menedzsere, Holly Cushing korábban Sean Pennek dolgozott. Az ő jól kiépített kapcsolatrendszerét először akkor vette igénybe, amikor egy élő elefántra volt szüksége az egyik kiállításához.
4. Menedzsere, Holly Cushing korábban Sean Pennek dolgozott. Az ő jól kiépített kapcsolatrendszerét először akkor vette igénybe, amikor egy élő elefántra (lásd a képen) volt szüksége a Los Angeles-i kiállításához.
5. Szülei még mindig nem tudják, mivel keresi a pénzt valójában: egy ízben, amikor édesanyja megkérdezte tőle, miért csupa festék a ruhája, azt min
5. Szülei még mindig nem tudják, mivel foglalkozik valójában: Banksy szerint máig azt hiszik róla, hogy festő és dekoratőr. Csak nem ÚGY.
5. Olyan alapítványok kasszájába csörget jótékonyan, amik szembetegségeket kutatnak, és vakokat segítenek gyógyulni.
6. Olyan alapítványok kasszájába csörget jótékonyan, amik szembetegségeket kutatnak, és vakokat segítenek gyógyulni.
6. Zapatista forradalmárokkal focizgatott Mexikóban, ugyanis
7. Zapatista forradalmárokkal focizgatott Mexikóban, ahova az Eastern Cowboys and Cowgirls nevű bristoli futballklub kapusaként látogatott el, és ha már ott volt, festegetett is kicsit – írja ez a könyv.
8. Amikor szülővárosában száz művét állította ki fenenagy titokban, ezért mindössze 1 angol fontot kért fizetségül.
8. Amikor szülővárosában száz művét állította ki fenenagy titokban, ezért mindössze 1 angol fontot kért fizetségül.
9. Amikor még messze volt a világhírnévtől, 1998-ban megkért egy párt, hogy hadd fesse le lakókocsijukat, és cserébe két jegyet adott nekik a Glastonbury fesztiválra. A lakókocsisok akkor még nem sejtették, hogy egyszer majd 500 ezer dollárért adhatnak túl a tragacson.
9. Amikor még messze volt a világhírnévtől, 1998-ban megkért egy párt, hogy hadd fesse le lakókocsijukat, és cserébe két jegyet adott nekik a Glastonbury fesztiválra. A lakókocsisok akkor még nem sejtették, hogy egyszer majd 500 ezer dollárért adhatnak túl a tragacson.
10. Miután egy-egy műve már százmilliós tételekben alál gazdára, Pest Control néven létrehozott egy szakértőkből álló hitelesítő csapatot, akik képesek megmondani egy alkotásról, hogy az Banksyé vagy sem.
10. Miután egy-egy műve már százmilliós tételekben alál gazdára, Pest Control (magyarul nagyjából: kártevőirtás) néven létrehozott egy szakértőkből álló hitelesítő csapatot, akik képesek megmondani egy alkotásról, hogy az Banksyé vagy sem.