keresés menü

Leleplezhették Banksyt, ráadásul tudósok, tudományos módszerrel

Tudósék fogták ugyanis magukat, és egy bűnüldözésben is alkalmazott kifinomult módszerrel gyakorlatilag belőtték, hol lakhat a stencilsztár. Földrajzi profilozásnak hívják a technikát, és az a lényege, hogy az elkövetett “bűnök” (jelen esetben ugye az utcai rajzok) helyszíneit összegyűjtve egy szofisztikált matematikai elemzéssel meghatározzák a bűnelkövető lakhelyét.

De ők konkrétan meg is nevezték a művészt: bizonyos Robin Gunninghamet dobott a gép, amiben az a durva, hogy ez a név már évekkel ezelőtt előkerült, három éve mi is megírtuk, hogy a Daily Mail újságírói nyomoztak egy kicsit korábbi feltételezett kollégák, iskolatársak, barátok körül, és ugyanarra jutottak, hogy ez az 1973-as születésű bristoli lehet a misztikus élő legenda. Egyébként a Robin keresztnévből ráadásul nem túl nehéz levezetni a Banksy művésznevet sem (bankrobbantás, ugye).

Ha mindez igaz, akkor róla beszélünk, itt még diák 1989-ben:

Ez pedig a tippek szerint szintén ő, bő tíz évvel ezelőttről:

Állítólag Londonban és Bristolban is olyan “hot spotokig” – azaz lakásokig – jutottak a kutatók a bonyolult módszerrel, amelyek mindegyike Gunningham tulajdonában állnak.

Sokatmondó tény, hogy Banksy jogászai felkeresték az egyetemet, plusz le is vetették a közleményüket a nyilvánvalóan izgalmas felfedezéssel kapcsolatban, amiről a tudósok azt mondták, szerintük nem rántották le a maszkot a művészről (wtf?). A hír mindenesetre így még annak ellenére is megerősíti az évek óta fennálló gyanút, hogy a módszer – amelyet később akár terroristacsoportok felszámolására is bevethetnek – egy szakértő szerint jópár kérdőjelet hagy maga után, és még bőven finomhangolásra szorul.

(BBC / Gizmodo)

Tűz tartalom 🔥