keresés menü

Három előadó a tegnapi UH Demóról, akikre nagyon-nagyon érdemes odafigyelni

3. Új Bála

Reméljük, nem árulunk el titkot, de az Új Bála a derTANZ frontemberének side-projektje. Rohadó ipartelepek rozsdás gépeit idéző repetitív hangokból és zajokból kiindulva épít fel kísérleti technókat a drónos merüléseken át egészen a warehouse-os témákig eljutva. Kellőképpen bizarr és szélsőséges műsort adott, viszont volt közben annyi kapaszkodó, hogy mégis könnyen rá lehetett hangolódni. Többen például még táncolni is felálltak. Mi simán el tudnánk képzelni egy farbwechseles megjelenést!

2. TPS Report

A Soundcloud-ra feltöltött számai közel sem adják vissza azt, amilyen erővel megszólaltak a Rohamban. Az iszonyú élvezetesen játszó dobossal és egy laptop mögött matató taggal felálló duó olyan volt, mintha gitár nélkül akarnának posztrockot játszani. De nem ám úgy, hogy szintivel és zajokkal helyettesítve az élőhangszereket, hanem az elektronikus apparátussal egy önálló hangzásvilágot létrehozva – kavargó zajviharokkal, audiohorrorokkal és hatásos, de nem hatásvadász átvezetőkkel.

1. Nagy Gergely

Nagy Gergelyt a Makrohang gitárosaként bizonyára sokan ismerik már, ha nem is névről. Egygitáros (és millió effektpedálos) szólóműsora legalább olyan erős lett, mint a zenekaros munkái. Tulajdonképpen a gitár hangjának mellékzöngéiből és a hangszer testjének hangjaiból készít valami egyszerre magkapóan intim, mégis érzelgősségtől mentes, nyers zenét, ahol még a gitárpedálok kattogása is a produkció részévé válik. Idővel alighanem egyre ritkábban érez ilyet az ember, de koncert végén konkrétan tudatosult bennem, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy láthattam.

***

Ezek voltak a mi kedvenceink. Mindenkinek javasoljuk azonban, ha kihagyta volna a vasárnapi UH Demót, füleljen bele a többi előadóba is, mert mindegyik elég masszív, eredeti elképzeléssel bíró produkció volt.

Hegyomlásszerű drone-ba oltott atmoszférikus blackmetál-melódiák: Monoton/Monokrom

Többszólamú vokálhorror-terror egy leányzótól: All Machine

Két srác egy laptop mögött szép hangképekkel, már majdnem táncolható képletekkel: Malvo

Barkácsolós játék mindenféle hangokkal és zajokkal: IgnorPetre

Darkos indusztriál-techno, filmzenés hatásokkal: Tisch Bálint AV performance