keresés menü

Jön, jön, azaz jönnek! A nyitott házak a Dunaparton

A fővárosi száz éves épületek bejárása kortól, irányultságtól, foglalkozástól függetlenül minden évben elsöprő sikert aratott, óriási volt látni az éppen rügybe pattanó utcákon térképpel a kézben keresgélő, majd kapualjakra rátaláló embereket, akik egész nap turnusokban váltották egymást az art deco lépcsőházakban meg a múlt terhe alatt rogyadozó padlásokon, a kedvesebb lakóközösségek jóvoltából tisztességesen besütizve.

A Kortárs Építészeti Központ által szervezett Budapest 100 idén egy ragyogó ziccert üt le: ezúttal nem a százéves házakat állítják középpontba, hanem a rakpart épületeit- összesen ötvennégyet – mutatják be az érdeklődő tekinteteknek április 22-23-án, a folyó mindkét oldalán.

(Fotó: Budapest 100)

Az önkéntesek és lakók által közösen szervezett programok böngészése mellett a látogatható házak oldalain elolvashatók lesznek a kutatók által gyűjtött történetek. A program idején ráadásul minden szabadon és ingyen látogatható.

A nyomtatott programfüzet április 10-től megtalálható a város több pontján, köztük a KÉK – Kortárs Építészeti Központ irodájában a Bartók Béla út 32-ben, a Tourinform Sütő utca 5. szám alatti irodájában, az OSA épületében az Arany János utca 32.-ben, valamint a FUGA-ban, a Petőfi Sándor utca 5.-ben, online pedig itt.

Bemelegítőnek addig is vegyük elő Laki Nóra korábbi remek fotósorozatát:

Egy fotós kiemelte a pesti rakpart épületeit a környezetükből, hogy jobban szemügyre vehessük őket

Ezek pedig javaslatok a városvezetőknek:

Ilyen csillezést segítő kiegészítők igazán lehetnének a rakparti lépcsőkön!

Egy ilyen naplementézőplacc kifejezetten adná a pesti rakparton is