keresés menü

“A pesti éjszaka olyan, mint egy mostohagyerek: tudjuk, hogy van, néha örülünk neki, de nem beszélünk róla és nem visszük le a játszótérre”

Pár napja mi is beszámoltunk róla, illetve hát mit beszámoltunk, körbe is néztünk a szocialista múlttól tocsogó helyszínen, aztán megállapítottuk előre, hogy eléggé ígéretes lesz ez a június nyolcadikai nyárnyitó délutáni buli.

Besunnyogtunk a legendás Körszállóba, hogy megnézzük, hol tartja nyárnyitóját a Telekom Electronic Beats

Meg hát egyébként is több teret és (jó)időt a délutáni buliknak!

De most nem erről akarunk szót ejteni, hanem arról, hogy nem csak az újhullámos house és leftfield technó fog szerepet kapni a Telekom Electronic Beats budai derbijén (amire hasznos rohadtul korán odamenni, mert limitált a férőhely), de lehet okosodni is egy sort, hiszen

az ikonikus hotel Berlin termében panelbeszélgetések is lesznek, amikre úgy néz ki, nagyon is érdemes lesz beülni.

Mindez a Night Embassy of Budapest szervezésében, akikről azt kell tudni, hogy a 24 órás magyar fővárosért küzdenek, London mintájára, azzal a céllal, hogy legyen végre törődve a pesti éjszakával (és ne úgy, mint egy mostohagyerekkel, hiszen az éjszakának iszonyú fontos szerepe van), meg azért, hogy legyen nekünk is éjszakai polgármesterünk. Mondjuk Amszterdam mintájára.

És például elhívják erre a konfira Pozsony, Prága és Varsó éjszakai nagyköveteit, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. De lesznek magyar meghívottak is, akik jól ismerik ezt a bizonyos éjszakát.

És ha már itt tartunk, megkértük a Night Embassy of Budapest projektgazdáját, Danit, terítsen már meg ezeknek a kerekasztal-beszélgetéseknek azzal, hogy elmondja nekünk, mi a budapesti éjszaka 3 legnagyobb előnye, és mi az a 3 dolog, amin sürgősen javítani kell. Nem kellett kétszer kérni.

Előnyök:

  • “heterogén, minden szubkultúrának teret ad”
  • “élvonalbeli tartalom sok színtéren”
  • “inkluzív, befogadó, még ha nem is úgy tűnik.”

Javítandók:

  • “koncentrált, szűkülő tér a csendrendeletek és dzsentrifikáció hatására – el kell fogadni, hogy a városi fenntarthatóság záloga az, hogy a fiatal generáció azokat a városokat választja, ahol lehet bulizni és kreatív dolgokat csinálni.”
  • “kevés a jó lokáció, ahol nem zavar senkit az éjszaka, ezért az underground nagyon szorul kifelé házibulikba, open airekbe, ezzel együtt pedig a mainstream tör be a növekvő turizmus miatt. Legyen éjszakai metró!”
  • “nem tudatosan tervezett és gondozott az éjszakai élet, pedig hatalmas potenciál lenne még benne kulturálisan és gazdaságilag is, ha lenne gazdája. Legyen éjszakai polgi!”

Na, hát szombaton kiderül, ezek közül mire sikerül – egyelőre elméletben – megoldást találni.

Tűz tartalom 🔥