keresés menü

Klinika: az új kávézó Újlipótban, amit körbeleng az egyetemes rock & roll

A pesti oldal legbarátságosabb kerülete, a tizenharmadik eddig sem szűkölködött kávézókínálatban, ezzel nyilván nem mondok újat. De most egy olyan egység is belépett a sorba, ami mögött bónusz elgondolás áll. A Tátra utca friss helye afféle kulturális mikrocsomópont akar lenni.

És már meg is nyitotta magát a múlt vasárnap, így:

Fotók: Kósa

Közzétette: Klinika – 2018. március 4., vasárnap

Jakab Peti, a Jazzékiel frontembere, Vranik Krisztián, a megboldogult Realistic Crew szólóra váltott zenei agya, és az Anton Vezuv-os Gyulai István áll az ötven négyzetméteres Klinika létezése mögött, a felsorolás első felsoroltja pedig azt mondta róla nekünk, hogy a vendéglátóegység, ha úgy tetszik, a Klinik nevű kiadójuknak valamiféle szellemi bázisa, ahova persze bármikor bárki betérhet.

“Egy nagyon kedves könyveskávézó működött itt korábban is, gyakorlatilag azt modernizáltuk: maradt a jelleg, de engedtünk picit a progresszívebb, maibb dolgoknak.”

A polcokon ennek megfelelően leemelhető-olvasható, főleg popkulturális vonatkozású könyvek sorakoznak Miles Davis élettörténettől és Joy Division-kötettől a Rolling Stone mindenidők 500 legjobb lemezét sorakoztató válogatásáig, de ezen túl izgalmas hazai független kiadók cuccait is szeretnék itt bemutatni – tehát nem csak a sajátjukat futtatni (aminek egyébként a pincében működik a stúdiója, született már ott nem egy, hanem több lemez).

“A falakat mini galériaként használjuk, szépen alakulnak a kiállítások” – mondta Peti, mi pedig pont ezt a részét nem is lőnénk le a helynek, menjen el mindenki szépen megnézni az éppen aktuálisan felkerült, hazai vonatkozású szocio-koncert-after-before-fotókat, amik olyan elemi témákat boncolgatnak, mint hogy például

hol alszik a zenész, amikor turnézik, vagy ki az, aki még a fellépés előtt fél órával is egy könyvet olvasgat halálos nyugalomban.

Aztán miután végignézted, leülhetsz a puritán skandominimál székekre, és megihatod a feketét, amit szerencsére itt nem égetnek szarrá.

“Egy olyan helyet szerettünk volna, ahol a hozzánk hasonló emberek hozzánk hasonló módon tudnak szórakozni. Ebben benne van az is, hogy popkulturális értelemben releváns dolgokhoz lehessen hozzájutni, de emellett nagyon fontos hangsúly van a vendéglátás minőségén: nagyon jó alapanyagú kávé, nagyon gondosan kezelt csapolt sör és nagyon szép és minőségi italválaszték. Igazából a saját igényeinkhez próbáltuk igazítani, amit elvárnánk egy hasonló helytől” – nyilatkozta le további kemény keresztkérdéseinkre Peti.

És persze megesik majd, hogy szombaton egy élő főzőcskézés közben DJ látja el a délutáni napfényre odagyűlteket. Épp ideje volt az ilyesminek ebben a neighbourhoodban.

“És a Klinikre visszatérve: szerettük volna jelölni, hogy ez a két dolog, a kiadó és a kávézó egy tőről fakad, de ugyanakkor valahogy el is különíteni a kettőt egymástól, hiszen nem csak a saját előadóinkat és holdudvarunknak szeretnénk felületet adni, hanem minden olyan kezdeményezésnek, amivel tudunk azonosulni és ami megférhez ezt alatt a picit hidegebb, indusztriálisabb név alatt, legyen az film, képzőművészet és zene a punktól a technóig bármi.”

Nuff said. A Klinika további életéről itt lehet tovább tájékozódni.