keresés menü

Az IKEA minisorozatban leplezi le a skandináv boldogság titkát, ami nem a bútor

Két idegent költöztettek Dániába mindehhez.

Nem vagyunk már hajlandóak meglepődni, hogy a svéd bútoráruház ismét, újra, megint valami jó ötlettel kerül a látóterünkbe.

Ezúttal a 29 éves hongkongi Yaya Chingnek és a 42 éves chicagói Roy Torresnek adtak egy kulcsot egy koppenhágai lakáshoz, hogy ők maguk találják meg a nagy kérdésre a még nagyobb választ: miért a dánok a legboldogabb nép a Földön? És persze összehozták őket helyiekkel, kamerákat küldtek rájuk, aztán becsomagolták mindezt hat külön epizódba, hogy mi derekasan megnézzük mindet.

A Való Világ óta tudjuk, hogy ez a szituációs játék, vagyis idegenek beköltöztetése egy számukra új, felvillanyozó, esetleg egyenesen idealizált környezetbe mindig prímán muzsikál, ami a figyelem felpaskolását illeti (legalábbis a kezdetekben). Itt ráadásul azt próbálják ők ketten megérteni, hogy ahova éppen kerültek, az embereknek miért ennyire jó, és nekik miért nem az.

Például azért jó, ahogy itt, a második részben kiderül, mert diákként kaphatsz egy ilyen ultramenő konténerlakást, és addig maradhatsz benne a kormány jóvoltából, amíg diák vagy.

A harmadik epizódban már jönnek az utcán babakocsit toló dán apukák, de még náluk is jobban azok a dán anyukák, akikhez elmegy Yaya és Roy, hogy megtudják: a friss kismamákat itt “összesorsolják”, hogy járjanak össze, és beszélgessenek anyasági dolgokról, osszák meg egymással tippjeiket, ésatöbbi. Ez sem egy félelmetes dolog, na:

Aztán egy még gyerekként Dániába bevándorló pakisztáni asszonyhoz és már itt született, fiatal felnőtt lányaihoz mennek el, ahol végülis elhangzik a boldogság receptje az egyikőjüktől:

“A boldogság a szeretet, a család… és az étel!”

Aztán eljutnak a bollywoodi tánc-koreográfia gyakorlásához is.

Majd pedig elhagyják Koppenhágát, és lemennek délre, hogy megnézzék Kaspert, aki egy hajón él a családjával:

A lezáró részben pedig egy zero-waster vegánt látogatnak meg, aki eredetileg egy hónapra próbálta ki ezt az életmódot kísérletképpen, de aztán szépen benne ragadt. Az biztos, hogy aki ilyen csinosan kinéző ruhaakasztót talál ki egyetlen erős gallyból, annak tényleg nem lehet túl nehéz elérni a boldogság kívánt állapotát:

Az persze azért jótékonyan kimaradt a sorozatból, hogy a szuperboldogság hangoztatása mellett a skandinávok azért jócskán küzdenek éppen olyan szociális és mentális problémákkal is, mint mi, a finneknek meg kontinensszerte az egyik legkomolyabb bajuk van az alkohollal, de a lényeg azért szerencsére átjön, bár épp az IKEÁtól meglepő ezt a tanulságot leszűrni:

tényleg nem a bútorok azok, amik megcsinálják a jó életet és a jó érzéseket.

Persze azért nyilván nem jön rosszul egy Billy könyvespolc a nappaliba!