keresés menü

Skandinávék szerint így kell túlélni a téli sötétséget

Nem szégyen tanulni a jobbaktól. Tehát a norvégoktól!

Depresszió is a bitch, és a hideg hónapokkal megérkező korai sötétség eléggé belénk is tudja helyezni. Nézzük meg, mit tesznek ellene az északiak!

Tudatában lenni

A skandináv országok lakosai teljesen tisztában vannak a SAD (seasonal affective disorder!) nevű jelenséggel, magyarul a téli depresszióval, amikor az ember az akut napfényhiány miatt hajlamos hamar fáradni, búbánatot és önbizalomcsökkenést érezni, meg a cukros ételekért sóvárogni. A norvégok viszont tanítják egymást: családon belül, a tévéből, az iskolában rendszeres a figyelemfelhívás erre. Mert ha tudatában vagy annak, hogy ez a lehúzás nem belőled ered, hanem a külvilágból, akkor kezelni is könnyebb.

Értékelni, amikor még süt

Ezt is nagyon tudják. Főleg minél északabbra lakik valaki, hiszen annál valószínűbb, hogy ismeri a fehér éjszakákat, és az azzal ellentétes téli “hajnalkonyt”, amikor pedig hónapokon át maximum derengés van, de inkább sötétség. A 60. szélességi kör feletti Tromsø városának újságírója például azt írja, hogy amikor nyár van, és a Nap még a horizont alá sem megy, a norvégok annyit vannak a szabadban, amennyit bírnak, hogy magukba szívják a derűt adó sugarakat. Még éjfélkor is grilleznek és röpiznek a strandon. Tanulság: annyit legyünk a szabadban, amennyit bírunk!

Éjféli nap Norvégba’

Csukamájolaj!!!

Az egyik első dolog, amit újdonsült norvég anyukáknak megtanítanak, és az északi országokban élő kutatók is melegen ajánlják (nem a fogyasztását), az az, hogy napi egy kanál csukamájolaj sokat tehet a földre rántó depi ellen. Egyébként omega–3 zsírsavakban, jódban, A- és D-vitaminokban gazdag táplálékkiegészítőről beszélünk.

Veretni a sportot

A nyomorult korai sötétedés idején extrán kitüremkednek az aktív mozgás előnyei: szabadul az endorfin, jobb lesz a kedvünk a világhoz, a megtolt testhőmérséklet csökkenti az izomfeszültséget, meg hát az önbecsülésen is dob, hiszen “hé, én tettem magamért, te mit tettél ma magadért?”

Egy este a svédeknél

Átkapcsolás agyban

Attitűd. A kulcsa. Mindennek. Egy csomó ember azt mondja például, hogy nem bírnának napfény nélkül létezni. Igaz, ők lehet, hogy nem. De a skandinávok kalandnak élik meg, kihozzák belőle, amit lehet, ünnepélyessé teszik, és igazából itt már jöhet is a következő pont.

A dán módszer

Tőlük is van mit ellesni, amit pedig el kell lesni, azt ott úgy hívják: hygge. Nincs magyar megfelelője, de egy életérzésről van szó, aminek a lényege: néhanapján, de lehetőleg azért minél gyakrabban megszervezni olyan estéket, amikor a problémákat a küszöbön kívül hagyjuk, viszont a barátokat beengedjük, akikkel gyertyafénynél, puha kényelembe helyezkedve, vacsora vagy teák mellett, esetleg társasjátékozva, kollektív szupernyugiban egymásra hangolódunk. Csoda, hogy Dániát évről évre a világ egyik legboldogabb országaként jegyzik?

(Nyitókép: The Print Collector / Getty Images)

Tűz tartalom 🔥