keresés menü

Hogyan vészeld át a tél nyomasztását? Hát Dánia legjobb találmányával, a hygge életérzéssel!

É-let-ér-zés!

Annyi mindenre alkalmazzák felelőtlenül a kifejezést, a talmi gördeszkázástól kezdve a habiszti kraftsör-kattogáson át a kiüresedett féktelenfixizésig, pedig egyik sem érhet nyomába a büszke, szőke skandináv nép saját kis okosságának! A hygge olyasvalami, ami talán nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Dánia a zord-hardcore-szeles időjárása ellenére is évről évre a világ legboldogabb országainak dobogóján szerepeljen.

Se angol, se magyar megfelelője nincs (viszont kábé úgy kell ejteni, hogy hűgh), a dánok viszont szinte ösztönszerűen tudják, mit jelent: azt, hogy a problémákat a küszöbön kívül hagyjuk, viszont a barátokat beengedjük, akikkel gyertyafénynél, kényelembe helyezkedve, vacsora vagy teák mellett, esetleg társasjátékozva

szupernyugiban, kollektív idillben egymásra hangolódunk.

Itt egy blogról a legközelebbi illusztráció:

(Fotó: archinect.com)

Micsoda, a dánok feltalálták a meleg baráti összejövetelt mécsesekkel? HÚHA! Nézhetjük erről az oldalról is, persze, de azért érdemes felugrani a töprengésvonatra azzal a jeggyel, amire az van írva, hogy más nyelveken még csak el sem nevezték ezt.

Az egyik hygge-hangulat egyik legjelentősebb képviselőjének tartott koppenhágai kávézó, a Wulff & Konstali tulajdonosának felesége így táncolta körül a jelenséget a Guardiannak: “annyira stresszes életet élünk, mindenki teljesen elfoglalt, ezért kellenek az olyan pillanatok, amikor hyggézhetünk. Egy csomóan elfeledkeznek erről, hogy a feszültséget ki kell ürítenünk magunkból. Amikor Londonban jártam, például azt láttam, hogy minden a vásárlásról és az alkoholról szól.”

(Fotó: bloomzy)

Megint más, aki nem dán, így írja le tapasztalatait:

“Drámázás és panaszmentes környezetben találkoznak rokonok vagy barátok, és csak együtt vannak. Nincs problémáról beszélés, nincs negativitás, nincs pletyka. Ezek nem a hygge barátai. Játszotok, kártyáztok, kedves közös emlékekről beszélgettek, segítetek egymásnak a vacsorakészítésnél, eltakarításnál. És semmi technológia.”

A környezettel összerezdülő harmónia kimaxolása, a megnyugtató dolgokba elsüppedés, az otthonérzés megteremtése akár nem otthon, de leginkább persze otthon – ez a hygge. Barátságos közegben és lehetőleg lágy fényekkel – vegyünk példát a dánokról, akik fejenként hat kilónyi gyertyát is elégetnek évente!

Nagyon hygge hyggézést mindenkinek!

Ha jól megy, a végén még a telet is visszasírjuk tavasszal.