keresés menü

A Földet már meghódította az Ikea, úgyhogy most a Marsra tör

Nem vicc: már azt tesztelik, hogyan lehet élhető életteret létrehozni szűk helyeken - egy másik bolygón.

Elég ránézni Elon Musk lelkes tevékenységére, hogy eljussunk a megállapításig: attól, hogy hamarosan környező bolygókat gyarmatosítsunk, már egyáltalán nem járunk olyan messze. A svéd bútoráruház ennek örömére pedig már azt kutatja, hogy a majdani, nem feltétlenül tágas élettereinkben hogyan tudunk kellemes miliőt varázsolni. Mert hát a vörös bolygón is érezze már jól magát az ember, nem?!

Hogy mindezt a lehető leghitelesebben modellezzék, ahhoz a lehető leghitelesebb (de legalábbis annak szánt) Mars-utánzatig mentek, a Utah sivatagbeli Mars Desert Research Stationre.

Az Ikea enteriőrdizájn-szakembere, Christina Levenborn ebben a környezetben töltött el kollégáival néhány napot, hogy aztán a limitált hely által inspirálódva komplett kollekciót tervezzen meg:

Távolabbról…
…és közelebbről

Ez a kollekció lett a RUMTID, ami 2020-ban érkezik az Ikea áruházakba, és négy elem köré rendeződik, ezek pedig az idő, a tér, a víz és a levegő. Van köztük például “minikert”, azaz space age esztétikájú kapszula-terráriumok, amik így néznek ki:

És a lehető legapróbb helyekre beszorítható légtisztítók:

Hogy az Ikea mennyire komolyan gondolja a nem túl termetes lakások jobbá tételét, azt prímán jelzi, hogy

komoly pénzeket toltak bele az elmúlt években annak kutatásába, mitől lesz egy akár kicsi otthon is ténylegesen otthonos.

Ez egyébként emberek ezreivel készített interjúkat is jelent, amiknek tanulságait aztán éves jelentésben részletezik is. Egyébként arra jutottak többek között, hogy az általános minőségi jellemzők, amiktől egy otthon otthon lesz, három dologhoz kapcsolódnak: a biztonsághoz, a komforthoz és a kötődéshez. A kényelmi részt pedig két tényező határozza meg, az elvonultság (privacy) érzése és a tér megléte, amit leginkább a praktikus bútorzat mozdít elő, ami okosan elfedi a szem elől a mindenféle tárgyakat.

Mondanunk sem kell, fontos volt az egyes designtermékek rugalmas, alakítható-mozgatható-multifunkcionális mivolta is, összecsukható székektől a görgős bútorokig.

A mű-marsi táj közepén elhelyezett hengeres lakókonténerben a legnagyobb kihívást az Ikeások szerint a hálóhelyiségek jelentették, amik extrém kicsik voltak még a többi térhez képest is, de mégiscsak azok a helyek, ahol egy űrkutató végre egyedül lehet és feltöltődhet. Ide így fentről lefelé logó rendező-akasztó objektumok kerültek, USB töltők, meleg fényő munkaállomás-lámpák (lásd az előző képen).

Persze az Ikea eddig is az a vállalat volt, amit leginkább azok kerestek fel, akik praktikusan akarnak tenyérnyi helyeket barátságossá varázsolni.

A tény pedig, hogy ezt a specialitásukat annyira komolyan veszik, hogy már a lakberendezési jövőképeket is vizsgálják, csak további bizalmat plántál beléjük.

Toljad csak, Ikea, a funkcióalapú designgondolkodást, amíg tolhatod! Köszi előre is, az apró apartmanokban lakó nép nevében.