keresés menü

Bocsánatot kért a Comme des Garçons, amiért fehér modellek is afrós hajfonattal tűntek fel a divatbemutatójukon

A párizsi divathéten.

“A Comme des Garçons 2020-as férfi őszi / téli kollekcióját bemutató shownkban egy egyiptomi herceg külalakját szerettük volna megidézni. Soha nem állt szándékunkban tiszteletlenek lenni vagy megsérteni bárkit” – írta a márka egy hivatalos közleményben, miután többen szóvá tették a közösségi felületeken, hogy ezek a (mű)hajfonatok a kulturális kisajátítás esetei, mivel leginkább a feketék kultúrájához kapcsolhatók.

Julien d’Ys, a bemutató hajaiért felelős stylist az Instagramon nagyjából ugyanezt fogalmazta meg, Tutanhamon fáraót is felemlegetve, miután első körben “ostobának” nevezte a kritikákat.


Itt olvasható a hajszobrász magyarázata és bocsánatkérése:

Az is igaz, tesszük hozzá már mi, hogy ebben a parókaformában annyira nevetségesek, ahogy gyakorlatilag beterítik a modellek homlokát, hogy igazából nem látjuk, miért nem látták már előre, hogy ez több szempontból is hülye ötlet.

Amúgy nem ez a divatvilág első ilyen balesete, de legalább már a változás elindult: több márka is “sokszínűségügyi” szakembereket bízott meg azzal, hogy megfelelően érzékenyen nyúljanak ilyen-olyan témákhoz, a Pradától a H&M-en át (erről itt írtunk) a Gucciig (róluk meg itt).