keresés menü

Vidám, idegesítő és ijesztő: Sophie és a PC Music

cover

2013 júniusának közepén jelent meg Sophie Bipp-je annál a Numbersnél, ahol olyan nevek fordultak meg az elmúlt időszakban, mint Mosca, Jamie xx vagy éppen Rustie. És mondjuk ezek közül az utóbbinak sem kell a szomszédba mennie humorért, de Sophie kislemeze egész más szintre emelte a mókát.

A Bipp olyan volt, mint egy miami bass alapra ráhúzott kilencvenes évekbeli agymosott popsláger másfélszeres sebességre tekerve.

Ez leírva szörnyű, de meghallgatva kétségtelenül van benne valami elragadó, ami többszöri meghallgatásra készteti még azt is, aki amúgy a falra mászik a ‘90-es évek dancepopjától. Érdekes, hogy az irányzat úgy direktbe nem lett elkeresztelve, hanem A. G. Cook hasonló filozófiával, szintén tavaly indított netlabeljének neve, a PC Music kezdett el műfajmegnevezésként is működni. Noha Sophie-nak például nem is a labelnél jönnek ki az anyagai.

Bár az irányzattal foglalkozó cikkek egy része úgy ír a PC Musicról, mint valami teljesen új dologról, amilyet korábban nem lehetett hallani, azért ennek is megvannak a maga gyökerei.

Az olyan, rendre az internethez kötődő mikrostílusok, mint a fogyasztói társadalmat kifigurázó és a ‘90-es évek webdizájnjait felhasználó vaporwave vagy a popslágereket egy gombnyomásra felturbózó őrület, a nightcore, de Yung Leanék idézőjeleken túli cloud rapje is említhető. A PC Music és főleg Sophie azonban a konzumtársadalmat fricskázó Barbie-esztétika és a fröccsöntött, csak iróniával akceptálható cuki dallamok mellé meg tudott alkotni egy olyan zenei világot, ami amellett, hogy köszönőviszonyban van a minőség fogalmával és a kurrens tánczenei irányzatokkal, így együtt pedig egy logikus jövőképe lehet a mai popzenének. Az pedig, hogy milyen a jövő, mindenkit izgat.

Ő Hannah Diamond, a PC Music-féle futurista popsztár prototípusa:

hm44

reflection

A PC Music amúgy a sajtó részéről meglehetősen jó fogadtatást kapott, a Guardian, a Pitchfork és még a Residant Advisor is elismerően írt Sophie-ról, a Fact pedig egy PC Musicos összeállításban fejezte ki a szimpátiáját. Ez mondjuk annak tükrében érdekes, hogy pár éve Skrillexszel kapcsolatban mindenki sokkal óvatosabban mert még nyilatkozni.

A pozitív, de azért az idegesítő jellegre is reflektáló visszhang mellett természetesen ott vannak azok a hangok is, akik szerint az egész egy degenerált szar, amire szót sem érdemes pazarolni. A Resident Advisor miután betette Sophie új, idei számát a Lemonade-et az ajánlott kislemezek közé, a kommentelők például elég nagy felháborodással fogadták a döntésüket.

“Legközelebb Guetta jön, vagy mi?” – kérdezte egy hozzászóló.

A pozitív kritikáknak talán az lehet az oka, hogy a PC Music egy meglehetősen intellektuális kezdeményezés. Már az sokat elmond a dologról, hogy A. G. Cook olyan előadókat emleget kedvenceiként egy kalap alatt, mint Hudson Mohawke, a távol-keleti popzenék, a Scritti Politti vagy épp Frank Zappa. Emellett a kiadójához tartozó, egymáshoz lazán kötődő előadók zenéje sem kizárólag a mókás vagy idegesítő kategóriában helyezhető el, hanem ott van bennük egy másik aspektus is: az ijesztőség. Ráadásul épp az eltúlzott, agyatlan vidámságon keresztül villantanak fel egy nagyon szomorú, James Ferraro munkáival is párhuzamba állítható, rideg jövőképet.

A popzenében meglehetősen nehéz előre jósolni. Könnyen lehet, ami ma fontosnak tűnik, holnap visszatekintve már csak nevetséges zsákutca lesz. Mindenesetre (úgy tűnik, megtalálta a zsák a foltját) Sophie közben a 65 milliós nézettségű YouTube-videókkal bíró J-Pop sztárral, Kyari Pamyu Pamyu-val dolgozik együtt és már a küszöbön van a A. G. Cookkal (és állítólag Diplóval!) közös projektje is, hogy leigázzák a világot.

Azoknak pedig, akik attól félnek, hogy tíz év múlva mindenki PC Musicot fog hallgatni, jeleznénk, hogy bár lehet ez az év egyik legnagyobb hírértékű trendje, de miközben ők csinálják a felszínen felületes bulijaikat, addig egy FKA twigs művésznévre hallgató leányzó ennél sokkal mélyebb, műfajokat lebontó és valami szintén egész újszerűt hozó zenéjével olyan messzire mehet a mainstreamben, mint egy ennyire különleges anyaggal korábban kevesen vagy talán senki.

Ennek tudatában pedig már mindjárt más Sophie agymenéseire, vagy – ha már ez van itt alul – a PC Music válogatására bulizni:

Tűz tartalom 🔥