keresés menü

Három kérdés és három válasz a Dorotával

Urbanplayer: – Legutóbbi lemezetek a nigériai kamuleveleket is tematizáló FRIK a Kósa-ügy miatt fura új aktualitást kapott az elmúlt hetekben, de mi a koncert igazi apropója?

Somló Dávid: – A koncert aprópója maga az esemény: Áron és az én kezdeményezésem a főként experimentális improvizációt kiadó és archiváló PrePost Records-ot támogató buli. Remek alkalom egy nosztalgikus összeborulásra, plusz mivel két éve játszottunk utoljára biztos dől majd a zsé a támogatói kasszába.

Makkai Dániel: – Nem tudom, mi a Kósa ügy lényege, de ha az, hogy egy sokak által megbecsült, és szeretett, az improvizatív, kísérletező zenei közegért rengeteget dolgozó embert támogassunk a munkájában, akkor ide azt a sok pénzt.

Porteleki Áron: – Hm, nem lett volna rossz valami kiszabadítandó királylány a fele királysággal meg néhány lepattanó millával. Közel mindig bukásra álltunk a Dorotával pénzügyileg, minden apróság is extra szívességeket jelentett, lehetetlen volt a továbblépés bizonyos szinten. Szóval minden egyedül csináltunk, keverés, borítók, filmek vágása, szervezés. Pap Dávid hasonlóan magányos harcos a pályán, mégis volt kapacitása körbevinni minket Europán benzinköltségért, felvenni minden moccanásunkat, többször adott az oridzsinál makói hagymáiból ésatöbbi. Szóval részemről egyértelmű a viszonzás ötlete. Amúgy egyszer az ellopott zoomjáért csináltunk egy zoom-aid támogatói bulit még a Rohamban, elég jól sikerült.

A Kisorosziban megtalált Afrika: a Dorota mesélt a nekünk a FRIK című triplalemezéről

UP: – Milyen volt újra együtt próbálni?

MD: – Kevesebbet beszélgettünk, szigorú próbarendet tartottunk. Szívmelengető szigorral.

SD: – Olyan, mint egy régi ruhát felvenni. Otthonos, kicsit kopott, tele emlékekkel. Meg olyan tiszteletteljes is korábbi énjeink munkája felé.

PÁ: – Régebbi témákat vettünk elő keverve olyanokkal amiket az utolsó alkotói periódusban vett fel a zenekar. Érdekes volt játszani őket, aztán még bizarrabb felnézni és látni, hogy a többiek is ezt csinálják épp.

UP: – Néhány hangszert Facebookon kerestetek. Minden meglett? Ezek miért kellettek?

SD: – Meglett köszi.

Az utolsó tripla lemezünk alkotófolyamatának vége felé FRIK már semmivel nem elégedett meg, folyton többet, újabbat és mást akart. Ezért folyton kölcsön kellett kérnünk mindenféle cuccot, hogy ki tudjuk elégíteni.

Aztán valami nálunk maradt, valamit meg vissza kellett adnunk. Na azokat most újra kölcsönkértük egy estére.

MD: – Régen is kölcsön kaptuk a hangszereket, amiket szerettünk volna kipróbálni. Ezek beépültek a rendszerbe, de sajnos nem tudtuk őket a mai napig megvenni. De jó ez így, mi is adunk kölcsön hangszert, ha kell másnak.

***

Pénteken tehát a Három Hollóban újra együtt Somló Dávid, Makkai Dániel és természetesen Porteleki Áron is. Event ITT.