keresés menü

Punkoskodás a grúz-iráni-mongol határon: új Dorota-klip!

Négy évvel a triplalemezes Frik után szeptember 26-án Solar The Monk címmel érkezik a magyar szabadzenei szcéna egyik, ha nem legjobb zenekarának, a Dorotának a harmadik nagylemeze. Egyúttal az lesz a Blindblindblind kiadó első kiadványa is.

Az előző két lemez viszonyaiban így helyezte el Somló Dávid gitáros, Makkai Dániel bőgős és Porteleki Áron dobos az új anyagot:

Ha elképzelt tájakkal akarnánk leírni a zenekar lemezeit, akkor míg az első lemez egy észak- amerikai roadtrip volt, a ‘Frik’ pedig egy nigériai internetkávézó és egy ködbe vesző hegy között játszódott, addig a ‘Solar The Monk’ otthona valahol a nem létező grúz- iráni- mongol határvidék.” 

Az artwork Kristóf Krisztián (randomroutine) munkája

Zeneileg pedig úgy kell elképzelni az egészet, mintha punkrockot kereszteznénk szúfi, berber, mongol, buddhista hatásokkal és a transzállapothoz közelítő zenei formákkal. És az a durva, hogy ez tényleg így is van. A lemez már hallgatható címadó dala egy primív punksztenderdként indul, aztán a játékidő felénél organikusan átcsúszik valami egészen másba. Figyeljétek csak:

A klip egyébként az album egyik fő inspirációja előtt hajt fejet: Dervish Khan táncával Parviz Kimiavi “Baghé Sangui” (angolul: The Garden of Stones) című filmjében ismerkedett meg a zenekar. A felvétel és utómunka Kőrösi Máté és Somló Dávid munkája, a szereplő pedig a zenekar régi barátja, Bassola Richárd.

A lemez ősbemutatója október elsején az UH Fesztivál keretein belül lesz az Artus Stúdióban.