keresés menü

Milyen volt Dr. Dre rajongóként szerepelni Dr. Dre lemezén? És mit gondol Snoop Dogg a Csillagok háborújáról?

Kezdjük azzal, hogy Andreson .Paak-ot mostanában mindenki csak úgy emlegeti: aki a legtöbbet közreműködő előadó Dr Dre 2015-ös Compton albumán. A hirtelen fellobbant ismertségére ráöntött még egy adag tüzelőanyagot azzal, hogy nagyon súlyos lemezt jelentetett meg néhány hete Malibu címmel.

Az album erős R&B impulzusokkal dolgozik, számos hiphop impulzussal beinjekciózva, .Paak selymes és érces, egyszerre életörömmel és fájdalommal teli hangja a hetvenes évek nagy soul-énekeseinek művészetét idézi, mint Syl Johnson vagy Curtis Mayfield. Szövegeiben rendszeresen utal a küzdelmes és nehéz életútjára, azonban konstruktív szemlélettel számol be tapasztalatairól, szórakoztatva tanítja hallgatóságát. Kivételesen összetett és mély ez a lemez.

Érdemes rámenni:

De most nem csak önmagáért vettük elő újra az albumot (és nem is csak azért, hogy mindenki hallgassa meg újra).

Nemrég Snoop Dogg hívta be saját műsorába beszélgetni, a GGN Networkbe, a világ leglazább talkshowjába. A lassan már követhetetlenül sokoldalú műsorvezető természetesen hozza a tőle megszokott formát, azonban amennyire könnyed a műsor hangulata, annál mélyebb témákba csapnak bele olykor. Mondjuk filmes aspektusokba. Kifejtik például, hogyan viszonyul a két művész a Star Warshoz, vagy hogy az olyan moziknak, mint a Superfly vagy a Shaft óriási jelentősége van mindkettejük életében. A leginkább a 70-es években feketék által, feketék részére készített blaxploitation filmekben bemutatott környezet, a bennük látható karakterek nyelvhasználata, a ruházata, a büszke afroamerikai attitűd, illetve főleg a sajátos soul és funk zenei kíséret alapjáiban határozta meg mindkettejük munkásságát.

.Paak mesél még egy számára nagyon fontos filmről, a Juice-ról. Ez 2Pac egyik korai filmje, aki mellett a még szinte ismeretlen ifjú Omar Epps játsza a másik főszerepet. Az említett filmes impulzusok erőteljesen dolgoznak itt is, ahogy a korai 90-es évek hiphop-zenéje szövi át egy négytagú geng kaotikus történetét… De ezeken túl is sok-sok egyéb érdekesség derül ki a két beszélgetőfélről, szórakoztató és kivételes párbeszéd ez, nem kevés mókázással:

PRO TIPP: amire érdemes még rázuhanni, az Anderson .Paak instagram profilja. Igen kreatív módon osztogatja a dolgait az oldalán:

Szavak: Tomek Spacey / Sample Temple