keresés menü

Ha ez a videó nem veri le az ízléslécet, akkor már semmi!

seriousthugs

Az angolországból származó Serious Thugs videója olyan, mintha egy lehibernált kisvárosi diszkóból felolvasztanánk néhány bedrogozott embert, majd belevilágítanánk a fejükbe, és amit abban látunk, azt a leggagyibb műanyag filtereken átszűrve kivetítenénk a mentálhigiénia-osztály falára. Nem viccelek, nézzétek:

Az egészben az a vicces, hogy a trashebbnél trashebb figurák, a totálciki szerkók, a totálciki szerkóban segway-ező (!!!) tag, a polifónikus csengőhangos ősmobil, a kézzel rajzolt Nike-pipák és a filléres autotune-ok mögött egy egész korrekt popszám szól. Még úgy is, ha tulajdonképpen a gengszter rap és a k-pop kliséiből építkezik. Az viszont, hogy ennek az egésznek mi a mondanivalója, célja, értelme, arról

halvány fogalmunk sincs.

Ez az egész Yung Leanekkel és Spooky Blackekkel fémjelzett internetvonal (ami nyilván már az internetekbe beleszületett nezedékeknek szól) egyébként bizonyos szinten sokkal ijesztőbb, mint az egymást gyilkolászó norvég black metálosok a kilencvenes években, GG Allin öngyilkos szardobáló punkja vagy akár Aphex Twin és Arca teljesen túlvilági zenéi.

Vagy ez a sokkoló Oneohtrix Point Never videó, ami tükröt tart az egész web-weirdo-jelenség elé (a Szerk. voltam):

Az teljesen érthető, hogy az interneten keresztül minden olyan mennyiségben, és olyan szinten széttrollkodva kerül az ember elé, hogy nagyon nehéz bármit is komolyan venni. Így végső soron az sem meglepő, hogy a legkevésbé komolyan vehető formák kerülnek előtérbe. Mert őszintén, ezen a végtelenül cinikus Serious Thugs-klipen már mit lehetne kigúnyolni vagy nevetségessé tenni?

Ez azonban már nagyon messze van attól a fajta klasszikus iróniától is, aminek még az volt a lényege, hogy a kontextusán belül eldönthetetlen legyen annak komolysága vagy komolytalansága. Egyre inkább felszívódni látszik a komolyságnak már az írmagja is. Csak ezek a teljesen kiforgatott, nihilista panelek maradnak, mindössze annyi üzenettel, hogy

LOL, nincs üzenet.

insta

Igazából a trenddiktáló K-Hole ügynökség által kitalált normcore is azért harapott a saját maga farkába, mert ez a Serious Thugs-féle,  totál freakként és egyediként tetszelgő vonal tulajdonképpen egy teljesen normatív, elfogadott kifejezésmód az interneten. Ugyanígy az sem lett lett meglepő, hogy végül miért nem irodai dolgozók szerveznek normcore csapatépítőbulikat, hanem a szépemlékű Alpáré legénysége.

Forrás: Pigeons And Planes