keresés menü

Hátrányos helyzetű gyerekekkel készül az év legvárósabb hazai kísérleti lemeze

Fotó: Miklósfalvi Máté / XORXOR

Az összeművészeti bulijairól ismert AZVLM tovább tágítja a perspektíváját, a kísérletező, határfeszegető bulik után most a társadalmi felelősségvállalás felé is nyitnak a legújabb ötletükkel. Az a céljuk, hogy megmutassák, a digitális művészetek milyen jó csatlakozási pont lehetnek a művészetektől és ezáltal a kultúrától is távolabb állók számára.

Az AZVLM-től Gyarmati Zea igazított el a motivációikban:“Októbertől egy francia civil szervezet lesz a fő munkahelyem, mentális betegeknek fogok foglalkozásokat szervezni. Valahogy ott sokkal jobban működik a segítő szféra, nem ennyire zártak a lehetőségek, mint itthon. Ezzel a projekttel szeretnénk új irányokat és eszközöket kipróbálni és bemutatni magyar terepen is.”

Fotó: Varga Orsi / AZVLM

A projekt, ami november 21-én egy egésznapos eseménnyel fog révbe érni, alapvetően két szálon indul el. Az egyik részében a kreatív kódolással foglalkozó Xorxor csapatával közösen fejlesztenek ki egy mozgásedukációs táncházszoftvert.

Ebben majd egy virtuális tánccsarnokba is be lehet lépni, ahol együtt lehet táncolni minden korábbi résztvevővel, ugyanis a szoftver menteni tudja az egyes mozdulatsorokat. Így ez nem csak a tánctanulásban nyújt segítséget, hanem egyfajta közösségi élményt is ad. A végén pedig mindebből egy installáció is készül.

Fotó: Miklósfalvi Máté / XORXOR

“Az interaktív installációk akkor működnek a legjobban, ha van egy izgalmas kontextusuk, apropójuk. Az AZVLM-vel és a táncházakkal való együttműködés egy ilyen lehetőség, ahol a tánctanulás meglévő élményét teszi még különlegesebbé az interaktív felület játékossága, segítő visszajelzései” – mesélt arról a xorxoros Setényi Samu, hogy számára miért fontos ez a projekt.

A másik szálat az AZVLM krú egyik programszervezője, Makay Anna, azaz MA’AM viszi. Ő a Bagázs egyesület telephelyein, Bagon és Dányban csinál majd zenei workshopokat, amiknek során a gyerekek a saját, mikrofonnal felvett hangjaikkal kísérletezhetnek. Végül pedig a felvételekből egy kiadvány is készülne, aminek a bevételei majd a Bagázs Egyesülethez kerülnek – mondhatni vissza.

Bagázs Közhasznú Egyesület

És akkor itt átadnánk a szót Annának, – amúgy nem először – miért fontos neked ez a projekt? “Szeretném, ha vékonyodna a mezsgye a kultúra és a szociális/civil szféra közt, tudnánk egymásnak segíteni és építkezni. A Bagázsnál több fős csoportokban fogunk dolgozni, ami egy teljesen új irányt nyithat meg nekem és így ki tudom majd egészíteni a mostani zenei koncepciót valami egészen újjal.  Rengeteget fogok tanulni a gyerekektől, a mentoraimtól és a csapattársaimtól is.”

A Bagázs részéről pedig Tujner Fanni beszélt arról, hogy mit várnak a zenés foglalkozásoktól:

“Mindkét cigánytelepen, ahol dolgozunk – bár hagyományaiban, kulturálisan nagyon eltér egymástól a kettő -, hatalmas ereje van a zenének. Ez a program lehetőséget ad az ott élő gyerekeknek arra, hogy egy teljesen új megközelítésben, egy eddig nem ismert eszköz segítségével foglalkozzanak a zenével. És végső soron ez a célunk az összes Bagázsos gyerekprogrammal: hogy a telepen élő gyerekek ne csak a már megszokott mintákkal találkozzanak, hanem lehetőségük legyen kitekinteni a környezetükből, kipróbálni és megtanulni új dolgokat, hogy esélyük legyen egy boldogabb, sikeresebb jövőre.”

Ha izginek találod a kezdeményezést, akkor huss, navigálás át a projekt közösségi finanszírozós oldalára, mert igen, azért hogy ez működhessen a közönségnek meg kell előlegezni a bizalmat.

Szóval, a közösségi finanszírozós oldalára, ahol sokkal részletesebben képbe kerülhetsz, illetve a támogatásoddal előfizethetsz a leendő alkotásokra, illetve az ezeket bemutató november 21-i bulira is.

Fotó: Varga Orsi / AZVLM