keresés menü

11 zene, ami inspirálta 9b0 tizenegy számos, Eleven című új lemezét

Pár napja írtunk arról, hogy az agyas magyar gépzene fontos alakja, az absztrakt-melodikus vizeken hajózó 9b0 hosszú idő után új albumot jelentet meg a Selected Sounds kiadónál, aminél Iamyank legfrissebb lemeze is kijött (plusz nemrég a Budapest Selected című, ügyes magyar zenékből álló válogatás). A producer pénteken a Toldiban színpadra is viszi a sztaffot, úgyhogy megkértük előtte, rakjon össze egy szelekciót az őt ért hatásokról. Itt is van, 9b0 szavaival:

The Howling – X Machina

Azt hittem, hogy a Signs és a Shortline után nem lesz már jobb a Howlingtól. Lett. Nonstop ezt hallgatom, mióta rátaláltam.

The/Das – Parallel Worlds

A német Sinnbus kiadó üdvöskéi, a Bodi Bill utódzenekara. A 2014-ben megjelent Freezer album volt nálam az év nyári lemeze, de azóta sem sikerült ráunnom. Szerintem ilyen a jó popzene.

Weval – Easier

A Weval pótolja nálam azt az űrt, amit a Caribou utolsó albuma okozott.

https://www.youtube.com/watch?v=zv3vWzQghx4

La Boum Fatale – Walls

A berlini La Boum Fatale harminckettedik követője voltam Soundcloudon. Időközben a kapcsolatunk barátsággá alakult a projekt mögött megbúvó Antonio De Spirttel, és évek óta tervezgetjük, hogy valamit összehozunk közösen is. Reméljük, hamarosan összejön majd!

James Holden – Caterpillar Intervention

A budapesti Electronic Beats buli számomra legemlékezetesebb pillanata volt az amúgy is zseniális Caterpillar Intervention. Valahogy itt még zseniálisabbnak hatott.

Talk

A brüsszeli Atomium vizuáljához készült ez a zene, ami 2016 áprilisától novemberig volt látható / hallható. Hatalmas élmény volt. Kár, hogy a zenét nem lehet sehol sem megvenni, mert így nem tudom játszani.

Rival Consoles – Afterglow

Az emberek általában olyan nevek miatt ismerik és szeretik (jogosan) az Erased Tapes Records kiadót, mint a Kiasmos, Olafur Arnalds vagy Nils Frahm. Engem a Rival Consoles-szal vettek meg tavaly év végén. Az Afterglow egy olyan szám, ami nem jöhet ki véletlenül valakinek a kezei alól. Rival Consoles későbbi munkái is bizonyították a tehetségét, de elég, ha az ember megnézi a FACT magazin által készített Against the clock videóját vele. Idén nem volt olyan buli, ahol legalább egy számot ne játszottam volna le tőle.

https://www.youtube.com/watch?v=rhPkO_uPIQU

Lorn – Anvil

Írni nem tudok róla, hallani kell.

Culprate – Blue (undertone):

Culprate, mint producer eléggé ellentmondásos számomra. Zenéinek jórésze bántja a fülemet, akad viszont pár gyöngyszem, amik örök kedvencek. Ilyen a 2011-es Blue is.

https://www.youtube.com/watch?v=OWG5kJhJMvM

Quok – Patchwork

Az utóbbi időkben találtam rá a szentpétervári Quokra, és a Patchworköt nem tudom kiszedni a playlistből. Többször dolgozik együtt (remixelgetik egymást) egy Jan Amit nevű producerrel, rá is érdemes odafigyelni.

Purcell gyöngyszem

Emellett rengeteg komolyzenét is hallgattam (főleg élőben, koncerteken), amik nagy hatással voltak rám. 11.-nek ezt a Purcell gyöngyszemet ajánlom: