keresés menü

Újabb tarka tűzfallal gyarapodott a Kazinczy utca

És, ha úgy tetszik, a legújabb fellépő a Kazinczy utcában ad koncertet mostantól a fürkésző tekinteteknek. A tűzfalszéria tematikája a “beszélgetésekre”, ellentétpárokra épül, vagyis a felkért street art művészek egymással szimbiózisban, egymásra reagálva közösen hoznak létre egy-egy gigantikus alkotást. Jakócs Dorka és Tripo Dávid Dob utcai városembereit már megmutattuk, a bulinegyed főutcájában pedig most négy ember, Void, Petyka, Transone és Fork kollektív agyszüleményéről hullt le a lepel. Itt a két ellenpólus történetesen Budát és Pestet jeleníti meg, és bár egy absztrakt művel van dolgunk,

a rögös-dombos-sárgás arcú karakterről egyből lejön, hogy az lesz a főváros nyugodtabbik arca, míg a kékes-lilás árnyalatokban úszó progresszív graffitis ábrázolás a Duna innenső oldalának felvillanyozottságát igyekszik visszaadni.

Így néz ki az elkészült mű a Mika Tivadar mellett:

És így dolgoztak a fiúk:

Bennünk felmerült azért, hogy a vizuális alkotók általában rendkívül autonóm emberek, kíváncsiak voltunk, hogyan csapódott le bennük, hogy össze kellett dolgozniuk, csapatmunkában.

“Az elején nehezen éreztünk rá a témára, többszöri újratervezés után sem volt még elég jó a kép, végül elhagytuk a kötöttségeket és inkább belső indíttatásból született képet vázoltunk fel, ezt festettük meg. Négy különböző stílusú kép készült, mégis sikerült megteremteni egy összhangot a négy kép és a két oldal között” – mondta nekünk Petyka, aki a mű bal oldaláért felelt Voiddal közösen (Void jellegzetes arc-karakterével egyébként már sok helyen lehetett találkozni, ha máshol nem, hát néhány kvázi-underground bulikocsma piszoárja felett.)

Fork, aki Trans-szal közösen a jobb oldalt tálalta, Pest gyár- és iparnegyedeit személyesítette meg a maga elvont módján. Oké, de vajon mit gondolnak majd róla a gyalogok, akik elsétálnak mellette az utcán? Erre azt mondta: “Lehet, hogy űrhajónak is fogják nézni, vagy valami galaxisban sodródó áthatolhatatlan törmeléknek, vagy bármi másnak. Aki pedig a Parlamentet vagy a halászbástyát keresné a képen, annak üzenjük: az is ott van!”

IMG_1732

A felületre közel 1000 liter festék került, és a festést hőszigetelés előzte meg, a teljes munkafolyamat 40 napig tartott. A zenei és művészeti fesztivál utolsó slam eseménye, a GrandSlam szeptember 17-én lesz a Corvintetőn, a zenei programok pedig szeptember 19-én a Budapest Parkban zárnak, ahol az Infected Mushroom goájára lehet csavarni. A falfestések az időjárás miatt csak ezt követően fejeződnek majd be teljesen.

(Fotók: Farkas András / Színes Város)