keresés menü

Színes Város 2014: mától hatalmas városemberek tartják szemmel a Dob utcát

Ahogy korábban már szóltunk róla, idén ismét lendületbe hozta magát a belvárosi tűzfalakat rengeteg festékkel életre keltő Színes Város, azaz senki ne lepődjön meg, ha a következő hónapokban újabb nagyszabású műalkotások jönnek vele szembe egy hetedik kerületi kocsmatúra alkalmával. Ez az elmúlt napokban készült videó remélhetőleg már felpeckelte az érdeklődést, és a jó hír az, hogy az első kreáció a mai naptól kezdve bárki által megtekinthető a Dob utca 36. szám alatt, félúton a Kazinczy utca és a Klauzál tér között, itt ni.

Ők az elkövetők, Tripsánszki Dávid és Jakócs Dorka:

A háttérben itt épp sajtótájékoztató zajlott a Kőleves Kertben a projektről, kár, hogy pont a lényeg nem kapott kiemelt figyelmet, mármint a művészeti vonatkozások, helyette valamiféle bárgyú “miért szereted Pestet? És te Budát?” játék vette kezdetét Kasza Tibi vezényletével, amit senki nem értett a jelenlévők közül.

Amikor pedig végre szóba kerültek a művészeti vonatkozások, akkor az egyik meghívott, Bán Teodóra, a budapesti fesztiválközpont vezetője a graffiti legális mederbe tereléséről kezdett értekezni, teljesen félreértelmezve a tűzfalfestés lényegét (szerencsére Nádudvari Noémi esztéta a kérdést gyorsan helyre is tette, közölve, hogy “a graffiti szót felejtsük is el, mert az nagyon messzire visz, ez egy urban art fesztivál”). És amúgy tényleg, hiszen minden falat másképp festenek meg, lesz köztük figurális alkotás, absztrakt, meg igen, olyan is, ami a graffiti felől közelít – de nem graffiti.

És akkor íme az első leleplezett mű, az utcáról:

Ugyanez szemből:

És még mindig ugyanez az alkotókkal, akik egyébként két héten át dolgoztak a “városembereken”, úgy, hogy előtte ekkora méretben sosem festettek:

Amikor ezeket a képeket ellőttük, már be is tipegett az átmenetileg parkolónak fenntartott zsebkendőnyi területre egy német turistacsoport, hogy megérdeklődje, mit látunk éppen – és mindeközben az utca túlfelén is folyamatosan meg-megálltak az arra járók.

Hosszú távú cél, hogy minél több külföldi művész érkezzen ide festeni, és minél több magyar fessen máshol”

Ez is a sajtótájékoztatón hangzott el, szóval minden jel arra mutat, hogy ennek lehet realitása, hiszen a Dob utcán aztán tényleg megfordulnak mindenféle nemzetek képviselői, akiknek folyamatosan jár a tekintete. El is indítottuk a stoppert, hogy mikor kerül ki a budapesti tűzfalforradalom az első dizájnblogokra – de addig is mindenki nézze meg maga a nem apró festményt, aminek nőalakját Dorka, férfialakját pedig Tripo ecsetelte fel.