keresés menü

Norvégia fővárosában nulla gyalogost és nulla kerékpárost ért halálos baleset

2019-ben. A labda fel van adva.

Oslo kitűzte a Vision Zero célját, vagyis hogy senki ne haljon meg az utakon, aki gyalogszerrrel vagy nyeregben közlekedik – és bumm, hát nem kipipálták? Hát de.

A 690 ezres lakosú skandináv főváros tavaly egyetlen halálos balesetet regisztrált, amikor egy autós belecsapódott egy kerítésbe – írja a helyi Aftenposten nevű lap. De ezen kívül semmi. A pozitív trend egyébként már a hetvenes évek óta tart: az alábbi grafikon szépen megmutatja az ívet. 2018-ban is egyébként már csak öt halálos baleset történt Oslóban. Vajon jövőre meglesz a nulla az autósoknál is? Simán lehet:

Christoffer Solstad Steen, a biztonságos norvégiai közlekedésért dolgozó Trygg Trafikk cég szóvivője szerint a csökkenés oka abban keresendő, hogy Oslo egy csomó közlekedési előírást vezetett be, ami leszorította azoknak a területeknek a számát, ahova be lehet hajtani autóval. A belvárosba például már egyáltalán nem.

A baleseti kockázatokat az egyes közlekedési módok minél erősebb elszeparálásával sikerült minimálisra csökkenteniük, mivel például autós és biciklis alig találkozik egymással – plusz ott vannak még a fekvőrendőrök nagy számban, illetve a markánsabb belvárosi sebességlimitek. És az sem hanyagolandó tény, hogy

a város az elmúlt időben 700 parkolóhelyet szüntetett meg, és cserébe 43 kilométernyi bringautat épített.

Amúgy nem csak a fővárosban, de egész Norvégiában tetten érhető a folyamat: 1985-ben még 482 tragikus végkimenetelű baleset történt az 5,3 milliós országban, tavaly már csak 110 – ez négyszeres visszaesés.

(A Karl Johans-kapu Oslóban – Fotó: Fishman / ullstein / Getty Images)

Na, hát így is lehet. Tehát egyáltalán nem kell tartani az autómentes zónáktól, persze, hörögni fog a társadalom egy szelete, de a kedélyek éppúgy le fognak nyugodni, mint amikor valahol betiltják a dohányzást zárt terekben.

És érdemes is volna követni a példát: Magyarországon 2018-ban összesen 567 halálos kimenetelű baleset történt, ebből Budapesten 49, továbbá 2019 első három negyedévében 364 és Budapesten 35. Tavaly országosan elképesztően sok, több mint 12 ezer baleset történt (statisztika innen). Sőt, 2019 novemberéig több mint 800 embert gázoltak el zebrán, 29-en haltak bele ebbe.

Mindeközben Barcelonában:

És San Franciscóban:

(Nyitókép: Christian Vierig / Getty Images)