keresés menü

JR eltünteti a Louvre-ot

Az 1700-as évek végén megnyílt galériának a nyolcvanas években szeretett volna François Mitterand francia elnök egy kis ráncfelvarrást, modernizálást, amit Ieoh Ming Pei kínai-amerikai építészre bízott. Ennek az eredménye lett az az acél-alu-üvegkupola, ami felhúzása óta megosztja a helyieket. Ezúttal pedig tovább fejlődik: a sima firkászból lett elismert alkotó, a szintén párizsi JR megkapta a lehetőséget, hogy kezdjen vele valamit.

A gigantikus köztéri műveivel – hatalmas női pupillák a konténerszállító hajón, szintén nem kicsi arcok Havannától Kalifornián át Isztambulig – elhíresült, a komplett emberi világot az kiállítótermének tekintő művész arra vállalkozott, hogy gyakorlatilag eltünteti a gúlát, a múzeum bejáratát.

“Vicces, hogy az emberek egész álló nap szelfiket csinálnak a piramissal, de hátat fordítva a Louvre palotájának. Ez sokat elmond a társadalmunkról, amiben az emberek hátat fordítanak a dolgoknak, és csak magukra fókuszálnak”

– mondta JR a Humans of Parisnak.
Majd az Instagramon megvillantotta a munkát:

View this post on Instagram

?? … today In Paris @museelouvre ? @1993paris ?? #workinprogress

A post shared by JR (@jr) on

View this post on Instagram

Sunrise @museelouvre … #workinprogress ? @davidg16er

A post shared by JR (@jr) on

Ami a megfelelő szögből tényleg egészen illúziókeltő bír lenni:

A Louvre-palota eredeti épületegyüttéset ismét főszerepbe állító alkotás miatt nem kell rohanni Párizsba, mert ugyan holnap lesz kész teljes egészében, de még bő egy hónapon át, június 27-ig megcsodálható a helyszínen. És ennél talán már csak a promóciós plakát az izgibb:

(via Archatlas / Arrestedmotion / JR Instagram)