keresés menü

Ismeretlen eredetű brit hányás a Király utcában, bronztáblán

Ki engedte ezt meg? Kinek állt ez érdekében?! Aki jobban figyel annál, minthogy A-ból B-be minél hamarabb eljusson a bulinegyedként ismert belpesti utcahalmazban, az kiszúrhatott néhány új táblát a környéken. Ezeket viszont, bármennyire is úgy néznek ki, nem az önkormányzat helyezte el. Valószínűleg eszükbe sem jutna ilyeneket elhelyezni.

Hogy a kérdésre is válaszoljunk: Nem Mi Voltunk művészkollektíva engedte meg mindezt magának. Ők csavarozták fel a táblákat a hetedik kerületben.

Hogyan lehetne emlékművet állítani nem hivatalos, jelentéktelen dolgoknak ebben a nagyon hivatalos formában?

Erre reflektál a Memento projekt. A srácok bevallása szerint kicsit elegük lett abból az álságos komolykodásból, ami mindenfelé átszövi a mindennapokat, meg a művészi életet, és már a nevükkel is azt üzenik, hogy a kreativitás néha kicsatornázható egy jó adag felszabadult idiotizmussal is, nem kell mindig karót nyelt módon hozzáállni az Élethez.

Hát így kerültek ki ezek a valójában nem bronz-, hanem fa alapú, de bronzfestékkel, öregítő festékkel, sok lakkal “régiesített” táblák, rajtuk valami blikkfangos-rejtélyes infóval, ami az adott környékről mond el valamit. Például a 2011-es Nagy Rozéfröccs Hullámról, vagy a Király utcai hétvégi garázdálkodásról.

Az emlékműprojekt nem előzmény nélküli: Prágában már megvolt ennek az első felvonása. A kezdeményezés egyik motorja, Brückner János szerint sokat beszéltek helyi urbanistákkal, egy teljes hónapot csak kutatással töltöttek, hogy feltérképezzék a helyi jellegzetességeket és városi legendákat, az összegereblyézett információhalmazból pedig kijött a cső végén hét tábla, amit elhelyeztek szépen a cseh fővárosban.

Innen már csak egy ugrás volt Budapest.

Ezen belül egy nagyon emblematikus és aktuális témát akartak megragadni, a Kazinczy utca forrongó környéke pedig természetesen tálcán kínálta magát.

Van egy ilyen az Ellátó Kert mellett
Ez a Király utca közepén
A Kis Diófa utca pisilős beugrója is megkapta a magáét

Szabó Ottó azt is elmondta, hogy rongálásnak helye nem volt, a táblákat csakis olyan helyekre tették ki, ahol már eleve voltak lyukak a falban. Más megoldás mondjuk nem is nagyon kínálkozott, mert a bürokrácia útvesztőiben már a legelején elvéreztek, ezért döntöttek a gerillatáblázás mellett, kerül amibe kerül. (Mondjuk egy kulturális projekteket támogató banki alapítvány adta nekik a financiális hátszelet, szóval aggódniuk aligha kell.)

Ja, és hogy meddig lesznek kint az emléktáblák? “Ameddig el nem viszik őket.” Lehet menni keresni őket!

Tábla a Szimplánál
Szabó Ottó és Brückner János

A Memento projektben részt vevők:

Falvai Matyas
Fillér Máté
Szabó Ottó
Tóth Márton Emil
Brückner János

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥