keresés menü

Áh, semmi különös, csak lesz egy ilyen úszó parkosított szigetcsoportja Koppenhágának

Mi meg még azzal is szenvedünk itt Budapesten, hogy rendes parkunk legyen, és hogy ami még van, azt ne építsék már be / ne térkövezzék már le.

Persze örülni mások örömének nagyon fontos, az tesz minket szívvel rendelkező élőlényekké, ezért most pontosan így fogunk tenni: örömködni, hogy a dánoknak lesz egy ilyenje. Aztán majd megyünk mi is, és jól kiélvezzük. A helyi  Studio Fokstrot dizájnstúdió és az ausztrál építész, Marshall Blecher közösködése ez, reagálva a főváros kikötőjének elmúlt években zajló urbanisztikai bummjára (ezt a szédítően átalakított komphajót még mi is megénekeltük nemrég).

Szóval így néz ki a parkipelago (a park és az archipelago, azaz szigetcsoport szavakból), ami a világ első ilyenje ebben a kategóriában, és elsőre akár művészeti installációnak is néznénk, pedig tényleg emberi pihenésre találták ki.

Egyébként meg, hé, az úszó parkoknak nagyon is sok értelme (sőt, komoly jövője) van, ha figyelembe vesszük, hogy a tengerszint globális emelkedése gyakorlatilag elkerülhetetlen.

A cél a tervezők szerint

“a dán kikötői élet büszke hagyományainak megújítása volt, a társadalmi kohézió erősítésével, illetve a tengerközeli élet tudatosításával.”

A szigeteken ennek megfelelően szabadon lehet majd heverészni, napozni, piknikezni, oda- meg onnan elcsónakázni. És még az erre szárnyaló madaraknak is remek pihenője lesz. Abba már bele sem gondolunk, micsoda bulik történnek majd meg itt, amikor majd újra megtörténhetnek!

Kapcsolódó: