keresés menü

A Mercedes először felhasznált a reklámjában pár utcai graffitit, aztán beperelte a művészeket

A fiatal dizájnerektől lopó Zara óta már nem kéne meglepődnünk semmin, na de ez túltesz mindenen. Történt, hogy korábban a Mercedes a G500-as utcai terepjáróját egy klasszikus street art előtt fotózta le Detroitban, amiből persze mindenki nyert egy jót, a márkától a stábig – csak éppen az utcaművészek nem. Akik szóltak is ezért a luxusautógyártónak, hogy helóka. A Mercedes ugyan levette a posztot, de aztán fogta magát, és bírósághoz fordult.

View this post on Instagram

I stand with @jeffsotoart and @maxxer242 because I believe they have the right to be fairly compensated if their work is used in a corporate ad campaign. I stand against the bullying tactics that a powerful corporation like Mercedes Benz is using to intimidate Jeff and Max. Visit the link in bio for more info from The @detroitnews. Thanks for caring. – Shepard #artistsrights

A post shared by Shepard Fairey (@obeygiant) on

Tehát nem elégedtek meg annyival, hogy eltüntessék az Instagram-posztot, vagy hogy esetleg megegyezzenek a művészekkel némi anyagi kompenzációról, nem. Perre mentek, hogy kimondasson: amit műveltek, az nem jogtiprás.

Nem csoda, hogy feljebb Shepard Fairey, az OBEY Giant mögött álló világhírű streetartista támogatásáról biztosítja a megkárosított művészeket, Daniel Bombardiert, Maxx Gramajot, James “Dabls” Lewist és Jeff Sotót, mondván,

“elutasítom azt a megfélemlítést, amit egy ilyen erős vállalat, mint a Mercedes most bevetett.”

A legaljasabb az egészben, hogy a cég még tárgyalásban volt az ügyről az alkotókkal, miközben a jogászaik már elindították a pert.

PFEJJJJ!

Végül, tekintsük meg a művet, aminek kapcsán az autógyártó átállt a sötét oldalra.

Tűz tartalom 🔥