keresés menü

SUP – egy vízisport, amibe belebolondult a világ

A vízen egyensúlyozni? Ki mondta, hogy ez nem lehetséges? A SUP lényege pontosan ez. A SUP a Stand Up Paddle rövidítése, és nagyjából annyit jelent, hogy állva evezni. Valószínű már neked is feltűntek a tó- vagy folyópartokon, esetleg a tengernél, hogy emberek állva eveznek valami szörfdeszkaszerű dolgon. Ők a SUP-ozók, akik már a hazai vizeket is ellepték. Közkedvelt szabadidős tevékenység lett itthon is, aminek számos követője van. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre több szörf- és kenukölcsönző bővítette kínálatát SUP deszkákkal.

Honnan jön a SUP?
Csak pár éve jött be a köztudatba, mégpedig 2013 környékén, és honnan máshonnan eredeztethető, mint az Egyesült Államokból. Ott írtak először róla, és ekkor került be a népszerű szabadtéri sportok illusztris sorába. Persze már régebbről is tudni róla ezt-azt, érdekességképp már az 1900-as évekből találunk a SUP-ról feljegyzéseket, és most kapaszkodj meg: kezdetleges formában már i. e. 1000 körül próbálkoztak a SUP-olással Peru, Izrael, Itália és Kína területén.

Milyen SUP deszkák vannak?
Kétféle SUP-deszka létezik: a hagyományos, azaz merev falú deszka és a felfújható változat. Ha SUP deszka vásárlás kerül szóba, akkor az ma már a felfújható verziót jelenti, ez a igazán kedvelt, hiszen semmivel sem rosszabb, mint a merev verzió, plusz könnyebben lehet szállítani, kevésbé sérülékeny. Sokkal praktikusabb, mert pár perc alatt felfújható, de leeresztés után egy összehajtható SUP-ot könnyebben is lehet tárolni. Ha esel, puhára esel, ez főleg a kezdőknek jó, mert egy merev deszkán landolni – amikor még esünk-kelünk –, nem túl kellemes. A merev deszka már inkább a haladóknak, profiknak ajánlott, akiknek már nagyon megy az egyensúlyozás és az evezés egyszerre.

Milyen SUP deszkát válassz, ha kezdő vagy? Hogyan indulj neki?
Ha egy mód van rá, lehetőleg minél szélesebb deszkát vegyél, mert azon könnyebben mehet az egyensúlyozás. Érdemes szélmentes napon vízre merészkedned, hogy elsőre a víz hullámzásán kívül ne kelljen más természeti tényezőre figyelned. Ne menj messze a vízparttól, mert a bármi baj történik, könnyebben tudsz majd segítséget kérni. Érdemes kötéllel rögzítened magadat a deszkához, hogy ne kerülj messze tőle. Tulajdonképpen egy nagyobb, speciális szörfdeszkán, vagyis a SUP-on és evezőn kívül semmire sincs szükséged, esetleg kezdetben érdemes felvenned egy mentőmellényt is, hogy ne ijedj meg, ha vízbe pottyansz. Először térdelő helyzetben próbálkozz evezni, majd fokozatosan próbálj felállni a deszkán, és evezni. A deszka közepén kell állnod, ott, ahol általában a hordozófül is található. A SUP-ozáskor alapvetően a kenus evezést alkalmazz: a lapátot ugyanúgy kell fogni és használni. Az egyensúly megtartásában az egyenletes, ütemes mozgás is segít, valamint ha nem lefelé, hanem előre nézel.

A SUP-ozás nagyszerű testmozgás, de meditatív, relaxáló hatású kikapcsolódás is egyben. Próbáld ki Te is bátran, ha kedvet kaptál hozzá!

(Szponzorált tartalom)