keresés menü

Lajka, az űrkutya Owen Davey illusztrációin

Print

Az állatok kozmoszba küldése nem az első grafikust érinti meg: alig egy hete egy hazai kreatív, Mayer Norbert minimalista tisztelgését mutattuk be, ami az ember előtti űrturistáskodásnak szólt.

Most meg úgy alakult, hogy a brit szabadúszó, Owen Davey megközelítése mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. Davey Lajkát, a Szputnyik-2 műhold fedélzetén a szovjetek által 1957-ben útnak indított kutyát helyezte fókuszába. Lajka egy eredetileg utcán kóborló keverék volt – feltételezések szerint félig husky, félig terrier -, de eleve úgy küldték fel, hogy tudták, sosem fog visszatérni. Az volt a cél vele, hogy bizonyítsák: egy élő szervezet képes kibírni a fellövést, majd pedig a súlytalanság állapotát. Ez így is történt, csakhogy a kozmikus eb a műhold túlmelegedése miatt pár órán belül elpusztult.

Mondanunk sem kell, Lajka kalandja hamar vitákat gerjesztett az állatvédők köreiben, cserébe később szobrot kapott (sajnos nem túl figyelemreméltót), operát írtak róla, és illusztrációk is születnek a témában. És akkor már helyben is vagyunk:

laika02

laika03

laika04

laika05

laika06

laika07

laika08

laika09

laika10

Hát így válik egy szomorú sztoriból felemelő történet Owen Davey kezei által. Érdemes megnézegetni egyébként az oldalát, a többi alkotása is megér pár misét, amire a legjobb bizonyíték, hogy olyanok keresték már fel megrendelésekkel, mint a Microsoft, a Wired, a Lego vagy a Guardian.