keresés menü

A Hello Wood legújabb könyve az erdő gyermekeiről szól

Mára már mindenki tudja, hogy az okos gondolatokkal felvértezett, kreatív famegmunkálás a civilizációtól mentes magyar vidék lágy ölén = Hello Wood. A kezdeményezés most egy friss kötetben mutatja meg magát, nyolc év 64 napjának történéseit illusztrálva és értelmezve, ami nem csak építészeknek és dizájnereknek lehet inspiráló, de egyéb közösségi kezdeményezések résztvevői számára is.

“A Hello Wood csapata a nyári táborok értékrendjének mintájára egy jövőbeli, szélesebb körű törekvés, az építő közösség (building society) alapjait fektette le ezzel a kötettel” – írják a könyv készítői.

Nyolc évvel ezelőtt indult el az építészeti- és dizájntanulmányokat folytató diákok számára a Hello Wood művészeti tábora. Majd 2015-ben a egy kísérleti faluprojekt keretében állandó bázisává avatták a repce- és napraforgóföldek szomszédságában, akácosok árnyékában álló Balaton-felvidéki Csóromföldét.

Mára a tábor 70 felsőoktatási intézmény és 60 ország részvételével működő, díjazott nemzetközi nyári egyetemmé és fesztivállá nőtte ki magát. Épp ideje volt, hogy egy könyvben összegezzék a nyári táborok hangulatát és filozófiáját.

A Children of the Wood  ráadásul – ahogy ez elvárható is volt tőle – véletlenül sem az egyszerű utat választotta, hogy bemutassa a tábor sztoriját.

A könyv önmagában is izgalmas designtárgy, hisz a tervezési folyamatot teljesen áthatotta  a táborokra jellemző kétkezi anyagmegmunkálás, a manualitás, az anyagszerűség.

A könyv grafikusai, Szőke Gergely Lukács és Mrkobrad Marko olyan időigényes, szabadkézi megoldásokkal játszottak, néhol némi iróniával, mint a montázsolás, a papíráztatás vagy a kézírás gesztusai.

A könyv lapjain szinte tapinthatóvá válik a táborok valósága: tervezőgrafikai megoldásainak köszönhetően a fotókkal is gazdagon illusztrált lapjain kicsit olyan kalandozni, mintha kincseket keresne az olvasó. Benne a hangulatot megidéző firkálásokra, leragasztott, áthúzott szövegekre, receptre, bevásárló listára, dalszövegre bukkanhatunk, de időjárás-előrejelzést, a természetben az emberrel együtt élő állatok és növények szellemes leírásait, és még egy csóromföldi képregényt is találunk az oldalakon.

A Children of the Wood kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható, további információ pedig pontosan errefelé érhető el.

Ami pedig az idei Hello Wood alkotásait illeti:

Modern fakunyhókkal hintette meg a Hello Wood a vidéket

Tűz tartalom 🔥