keresés menü

Modern fakunyhókkal hintette meg a Hello Wood a vidéket

A Legkreatívabb Magyarországi Famegmunkálási kezdeményezés, a Hello Wood idei csóromföldi nyári egyetemét Cabin fever (Kabinláz) névre keresztelték, véletlenül sem véletlenül. A bő egy hetes program során a résztvevő hallgatók – a nemzetközi építészirodák szakembereinek mentorálásával – megtanultak menő kunyhókat építeni, úgy, hogy közben új forradalmi alapanyagokkal is kísérletezhettek.

Mivel az elkészült faházak lakhatóak, közművesíthetőek és mozgathatóak, a házak később

“akár a Bakony mélyén megbúvó vagy a Káli-medence panorámáját élvező dizájnszállások prototípusai lehetnek.”

A Hello Wood így az Amerikában már egy ideje divatos kisház mozgalom egyik európai képviselőjévé válik azáltal, hogy bemutatja a városi ember számára a társadalomból való ideiglenes kivonulást lehetővé tevő kabinházakat.

A helyszín a projektnek hála idén egyre inkább elkezdett hasonlítani egy működő, modern falura. Hála annak, hogy

  • a Hello Wood egy erdei klubházat épített,
  • a szintén magyar AU workshop egy gyapjúval bélelt elvonulós kunyhót,
  • a cseh H3T architekti egy kerekeken guruló házikót,
  • a svájci Frundgallina egy 12 méter magas menedékházat,
  • az argentin iR arquitectura egy napenergiával működő passzívházat,
  • az olasz ZarCola és a spanyol Josep Garriga építész valamint az OfficeShophouse pedig rögtön emeletes házakban gondolkoztak.

Az idei táborban a hallgatók megint mélyre mehettek: megtapasztalták, hogy egy kétdimenziós tervrajz hogy is mutat a valóságban, megtanulhatták, miként kell feltenni egy bádogfedést, mikor jó a hőszigetelés, vagy hogy milyen rétegek alkotják a készülő ház falait.

De a jövő építészei a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredményekkel, két új technológiával is megismerkedhettek: a világ egyik legnagyobb cementgyártó cége, a LafargeHolcim Airium nevű új anyagát a piacra vezetés egyik első lépéseként, kísérleti jelleggel próbálhatták ki a Hello Wood építészei az egyik ház építésénél.

A Hello Woodhoz hasonlóan a kortárs faépítészetet magáénak valló, a Magyarországon egyedülálló technológiával készházakat gyártó Berger Házak-nak köszönhetően pedig az egyik csapat az előre legyártott falpanelekből való építkezéssel kísérletezhetett. De ennél is fontosabb talán

a reflexió a manapság ismét terjedő elvágyódási trendre is, miközben az ezzel párhuzamosan a kis méretű, gyorsan felhúzható, ideiglenes házak a szociális építészetben is népszerűek lettek.

Vannak szuper fotók is az építőtáborról Marcos Llerena és Bujnovszky Tamás lencséjének hála: