keresés menü

Új helyet keres a nyolcker fontos kultúrszpotja, a Gólya

A budapesti kultúrélet eléggé felzizgett mostanában, és nem elsősorban jó értelemben.

Lehúzták a rolót az R33-on, irodaház lesz a Müszi helyén, korábbi formájában becsukta kapuit a Gozsdu Manó Klub, próbálták megfingatni az Aurórát (sikertelenül), és most a szintén kerületbeli Gólya posztolt magáról egy hosszabbat a Facebookon. Nem pozitív előjellel, még ha igyekeztek is a szép dolgokat hangsúlyozni.

“Bizonytalan, hogy meddig maradunk a Bókay utcában, ezért új helyet keresünk. Álmaink épülete kb. 6-800 m2-es, van kertje, legalább egy nagy tere koncerteknek, rendezvényeknek. Emellett van sok kisebb tere box edzésnek, műhelyeknek, napközinek és próbateremnek, illetve lehetőleg nem lakóházak sűrűjében fekszik”

– szól a felütés.

Az indoklás pedig az, hogy annyi mindennek igyekeznek helyet biztosítani a 2013 nyara óta átvett épületben, hogy a folyamatos bútor- és fényátrendezés kezd tarthatatlanná válni, mert “nehéz biztonságos gyereksarkot csinálni oda, ahol előző este fröccsözve táncoltak a vendégeink.”

Ráadásul a megnyitáskor ötven főre kérték az engedélyt, amit aztán kibővítettek 150 főre, de így is elérték a korlátaikat, miközben az igények meg csak tovább nőttek. De megnőtt a lakossági panaszok, illetve a hatósági ellenőrzések száma is, és nem kevésbé nyomós indok az sem, hogy

“a Corvin-negyed kiépítésével egy olyan fényűző környezet alakul ki körülöttünk, aminek sivárságához és lelketlenségéhez nem tudunk kapcsolódni. “

Meg tudjuk érteni, eléggé szürreális élmény megérkezni a magasra meredező, reality-celebek által is lakott luxilakóházak között húzódó, méregdrágán kivitelezett térkő-ösvényen egy alulról szerveződő, kvázi közösségi házba, ami kívülről a régi nyolcker egyik legpatinásabb bástyája.

A költözés igazából régóta lebegett a levegőben :(

“Szeretnénk egy olyan helyre költözni, ahol továbbra is be tudjuk fogadni szövetségeseinket és programjaikat, illetve a helyi társadalmi szövethez is tudunk kapcsolódni – vagyis olyan helyre, ahol a legalább 10-15 évig van maradásunk, és nem várható ilyen mértékű átalakulás” – írják még.

Elsősorban maradnának a nyolcban, esetleg valamivel kijjebb, szóval ha valaki tud valamit, sikoltson rájuk!