keresés menü

Fesztivál lesz a szinte életre kelő állatszobrokat világra hozó Szőke Gábor Miklós stúdiójában

Szőke Gábor Miklós hazánk egyik legismertebb nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs képzőművésze, akinek nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban, ezek közül a legismertebb talán a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas.

Mi interjút is készítettünk vele pár éve, ha esetleg valaki közelebbről is megismerkedne vele:

Egyre nagyobb hatalomra kívánnak törni Szőke Gábor Miklós dobermannjai

Szőke alkotásait kutyája, Dante inspirálta, akinek alakja rendre vissza-visszaköszön saját tervezésű bútoraiban, festményeiben és a Csepel Művekben található csarnokainak falain.

Az egykor Magyarország ipari bölcsőjének számító, a Weiss Manfréd Művek száz éves téglaépületeinek különleges hangulatú indusztriális tereit amúgy maga a művész értelmezte újra: a bemutatóteremből, műhelyből és raktárépületekből álló csarnokok együttese alkotja azt, és tavaly elnyerte az Év Design Irodája díjat is. Nem véletlenül:

Fotók: Barbay Csaba

A rendhagyó kortárs művészeti létesítmény idén először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, október 12-14 között. A Dante XXI elnevezés a művész dobermannjának nevére, a XXI. századi, kortárs művészetre és az alkotó XXI. kerületben található csepeli bázisára utal.

“Ez a hely teremtő erővel bír, itt születettek meg legismertebb hazai és nemzetközi munkáim, innen indulnak útjukra szobraim szárazföldön és vízen át. Mára már az egész utcában pörög a munka, egy jól összeszokott, állandó elitalakulattal”

– mondta a művész, aki saját bevallása szerint örül, hogy végre a nyilvánosság előtt is megnyílik a stúdió, és befogad egy kultúrával telített hétvégét.

Mi lesz? Ez lesz:

Az esemény október 12-én ünnepélyes nyitókoncerttel indul, ahol Solymosi Vilmos a DJ Bootsie Quartet formációjával lép fel, amely ez alkalomból vendégelőadókkal egészül ki danteista stílusban, Wagner és Bartók átiratokkal, indusztriális elemekkel űrbéli atmoszférával. Emlékezve a csarnok 5 évvel ezelőtti múltjára, az egykori gördeszkás kulthelyre, a Poolra, a nyitány előtt a deszkás papként ismert Zoltán atya szenteli fel a stúdiót egy egyéni performansz keretében.

13-án szombat este aztán a Volkova Sisters ad koncertet, majd a késő éjszakai órákban a 40 éve töretlen népszerűségű zenekar, a Vágtázó Halottkémek játszik.

A pénteki és a szombati koncerteket megelőzően a látogatók Szőke Gábor Miklós egyórás tárlatvezetésével járhatják körbe a stúdiót, betekintést nyerhetnek a szobrok alkotói folyamatába, megismerhetik Szőke legelső alkotásait és aktuális munkáit.

A három nap gasztroprogramokban is bővelkedik: Lakatos Márk foodtruckjával állítanak emléket a szervezők Magyarország első mobil konyhájának, az első magyar foodtrucknak, amely az egykori Weiss Manfréd Művekben készült és a Császári és Királyi sereg élelmezésében töltött be fontos szerepet az 1800-as évek végétől.

Vasárnap pedig Wossala Rozina, a Bestia étterem és számos gasztrohely házigazdája kora délutánba nyúló reggelire, Békebeli brunch-ra invitálja a látogatókat, amelynek keretében Weiss Manfréd fénykorának ételei kerülnek korabeli tálalásban egy modern kortárs csavarral az asztalra, megidézve a békebeli magyar piacok és vendéglők hangulatát. A korhű ruhában érkezők egyedi Szőke Gábor Miklós által tervezett dizájntárgyat vihetnek haza.

A Dante XXI. programsorozatot iamyank, hazánk egyik legkreatívabb zenész-producerének, improvizatív projektje, az Atreyu’s Horse koncertje zárja. Zenéje zongorára, csellóra, hárfára és elektronikus hangzásokra épül, melyben a modern és klasszikus elemek minimalista előadásban keverednek. Hangzásvilágának köszönhetően igazán bensőséges hangulattal zárul a háromnapos összművészeti fesztivál.

Mindegyik programhoz ingyenes buszjáratot biztosít a CAFe Budapest, amelyek Budapest belvárosából, a Városháza Parkból (a 9-es busz megállójából) indulnak Szőke Gábor Miklós stúdiójához.

A buszjáratokra az adott programhoz kapcsolódó regisztrációs linken lehet helyet foglalni, a koncertekre és a Békebeli brunchra jegyeket a CAFe Budapest oldalán lehet megvásárolni.