keresés menü

Egyre nagyobb hatalomra kívánnak törni Szőke Gábor Miklós dobermannjai

Eredetileg azután kerestük fel a hosszú falécekből szuggesztív óriásszobrokat megszülő Szőke Gábor Miklóst, hogy kiposztolt egy csomó képet a Rocking Horse nevű képződményről, ami többek között megjárta a tavalyi Sziget fesztivált, meg amúgy Budapest számos pontját, és 70 ember tud felmászni rá, hogy meglovagolja. Aztán már az is kiderült, hogy az Erzsébet téri Design Terminált például miért két dobermann őrzi, vagyis miért pont ezek az állatok uralkodnak minden és mindenki felett az ő világában. Kérdések, válaszok az egyik legismertebb kortárs magyar művésztől folytatásban.

Fotó: Dömölky Dániel

– Mi volt a koncepció a Rocking Horse projekt mögött?

– Ezt Huszár András építész barátommal közösen találtuk ki. A hintaló egy monumentális köztéri szobor, mellyel vizuális megjelenésén túl közvetlen interakcióba lehet kerülni. Több tonnás súlya ellenére könnyen mozgásba hozható, akár két ember is ki tudja lendíteni egyébként statikus helyzetéből. Az egyszerre hetven embert is befogadni képes szobor lényege közhellyel élve az együttes erő, az összehangolt mozgás.

– Műalkotásról beszélünk, ami mégis arra lett tervezve, hogy emberek vegyék használatba. Hogyan sikerült érvényesíteni a mérnöki-statikai szempontokat?

– Az alapszerkezetet András már évekkel ezelőtt kitalálta, több éves tesztelésen, fejlesztésen ment keresztül, míg eljutott idáig. Én egyszerűen csak szobrot csináltam belőle, aminek szerkezete az általam képviselt káosz-elven működő térhálóstruktúra, ami teljesen átszövi az installációt. Amióta elkészült, folyamatosan utazik, számtalan meghívást kaptunk már itthon és külföldön, folyamatosan szállítjuk nemzetközi fesztiválokra, rendezvényekre, design eseményekre, kiállításokra. A hintázók folyamatos rekordokat állítanak fel, Győrben 2696 ember ülte meg hat óra alatt a világ legnagyobb emberi erővel működő hintalovát.

A gép hintázik, az alkotó (balra) pihen

– Téged a falécekből álló grandiózus állatszobrokról ismernek. Miért pont fa és miért pont állatok?

– Az alkotásaim alapvetően spontán módon születnek. Ér egy impulzus, jön egy ötlet, és valahogy alakot adok neki. A léc-szerelmem egy nyolc évvel ezelőtti iskolai művésztelepen jött, ahol már több napja unatkoztam. A többiek követ faragtak, nekem nem volt kedvem és inkább nem csináltam semmit. Egy hét után aztán ráuntam, és akkor feltűnt, hogy mindenfelé hevernek elszórva lécek, elkezdtem őket összedrótozni és megszületett valami, ami egy lényre emlékeztetett.

Lefestettem vörösre, olyan volt, mint egy róka. Utána egy nagyobb lényt építettem, amit elneveztem Tikitonak. A Tikito név ősi dolog, kisgyerekkori fantáziavilágom megannyi lényét illettem ezzel a névvel. Bár talált tárgyakból előtte is készítettem hasonló szobrokat, innentől teljesen ráállt a képzeletem a megvalósítás új eszközeinek keresésére. Elkezdődött a mai napig tartó szoborkészítési rituálék sorozata, ami később egy tudatosan felépített arculattá vált. Az általam létrehozott minden egyes állat saját magánmitológiám egy-egy szereplője, akiket különböző tulajdonságokkal, értékekkel, feladattal ruházok fel.

Sziget fesztivál, 2012

– …és miért pont ekkora méretekben?

– Teljes mértékben megszállottja vagyok a nagy tereknek és formáknak. Plusz a türelmetlenség is jellemez, nem szeretek például márvánnyal szórakozni. Imádom, ha valamibe belevághatok ösztönösen, és végig vihetek egy igazi, elsöprő fizikai rituálét, ami pár napig, hétig tombol, aztán elfárad és leül, de addigra kész a munka. A technika, amivel dolgozom, erre tökéletesen alkalmas.

– A dobermannok kiemelt szerepet kapnak a világodban. Rájuk fogsz unni valaha is, és váltasz valami másra, vagy ez egy olyan vezérszimbólum, ami mindig is kiemelt helyet kap majd nálad?

– Dante a dobermann neve. Neki valószínűleg mindig kiemelt szerepe lesz, mivel elvileg halhatatlan, Univerzumom egyik legnagyobb birodalmának, a Dante Empire-nak teljhatalmú uralkodója. Dante egyelőre nem tervezi átadni senkinek a trónját, rengeteg feladata van még, a danteizmus egyre nagyobb hatalomra kíván törni.

Fotó: Facebook / Szombat Éva

– Lesz mostanában Budapesten valahol olyan alkotásod, amit már így előre érdemes lehet beharangozni?

– Ha az időm engedi, a nyár folyamán valószínűleg lesz több pesti megjelenésem, de ezekről konkrétumukat később tudok mondani.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥