Az éles kritikáiról ismert, egy időre (persze nem emiatt, hanem “gazdasági bűncselekmény” címén) be is börtönzött, tavaly pedig rács mögötti élményeiből metállal kacérkodó videót készítő kínai művész, Aj Vej-vej ismét a figyelem középpontjában: ezúttal a mémgyártás számára eddig még szűz terepére lépett rá. Konkrétan olyan fotókat kezdett posztolgatni Instagramjára, amiken a lábát kezében tartva játssza el, hogy az egy puska.

A kezdeményezés annyira jól sikerült, hogy rengetegen kezdtek el Kínán innen és túl hasonló képeket feltöltögetni, amik most már szinte Aj Instagram-fiókja felett is átvették az irányítást (vagyis hát nyilván ő teszi ki ezeket, de akkor is az az érzésünk támadhat, mintha a trend fékevesztetetten uralkodott volna el – ami simán lehet a művész újabb kontroll-ellenes metaforikus megnyilatkozása).

Deszkások, macskák, bábuk, de még Godzilla sem akart lemaradni – egy kakukktojást azért elrejtettünk az alábbi válogatásban, na, vajon melyik az?

Eláruljuk: a jobb felső kép.

Aj alighanem ebből, a Nők Vörös Osztaga című kínai balett jelenetéből vette az ötletet (a kép szintén az ő fotói között bukkant fel), ami egyike volt azoknak a kommunista párt által szentesített, hősies diadalt bemutató daraboknak, amiket a 60-as és 70-es évek keménykezű kulturális forradalma alatt elő szabadott adni. Lehet, hogy annak is szerepe van a mém megszületésében, hogy idén írjuk a kínai vezetés által máig tabuként kezelt Tienanmen téri vérengzés huszonötödik évfordulóját.

Így vagy úgy, a dili bő egy hete tart, és nem tűnik úgy, mint ami nagyon hamar be akarna fejeződni.

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)