keresés menü

Aj Vej-vej bringákkal és gördeszkákkal kritizálja hazáját, meg úgy a világot

A világ egyik legfontosabb művészének is kikiáltott ellenzéki aktivista, médiahős és máskéntgondolkodó Aj Vej-vej két projekktel is nevét adta a városközeli élményekhez, persze inkább csak átvitt értelemben. Fókuszban a bringák és gördeszkák, az előbbi kifejezetten művészeti, utóbbi pedig már használhatóbb kivitelezésben.

Torontó utcáin, egész pontosan a Nathan Phillips Square-en október 27-ig látható az a gigantikus installáció, ami Aj Vej-vej Forever Bicycles című munkájának egy nagyobb volumenű, vérfrissített változata. Összesen 3144, rozsdamentes acélból készült bicikli tornyosul egymáshoz kapcsolva az idei Scotiabank Nuit Blanche művészeti eseményen, ezzel a kínai művész megdöntötte saját rekordját, legalábbis ha a bringákat számoljuk. Ez az első alkalom, hogy nyílt terepen, a szabad ég alatt látható az installáció valamelyik formája, ráadásul, esti kiállítás lévén, speciális, kék és rózsaszín fény világítja meg a kb. 30 x 9 méteres munkát.

A Forever Bicycles abból a szempontból interaktív, hogy simán körbejárható, könnyen el lehet veszni a bringarengetegben, aminek szimbolikus jelentése is van: globalizáció, környezetszennyezés, autók vs. biciklik, folyamatosan növekvő népsűrűség, szóval Aj Vej-vej harca még nem ért véget Kínával.

(Fotók: My Modern Met)

Ennél pedig azért sokkal lazább hangvételű, de mégis a kínai kormányt ismét csak erősen kritizáló – mint szinte minden, amihez Aj Vej-vejnek köze van – a Sk8roommal közös, idei őszi/téli projekt: a korábban olyan művészekkel, mint Banksy, Damien Hirst, Jeff Koons, KAWS vagy Murakami kollaboráló belga cég most 3 deszkával adózik Vej-vej munkásságának. Mindhárom dizájn a művész egy-egy installációjnak részletét ábrázolja aláírással, tőle származó idézetekkel együtt.

A 150-re limitált kollekció darabjai  750 Eurós egységáron kaparinthatók meg, ráadásul minden egyes eladott példány után 20% jut a Skateistan szervezetnek.