keresés menü

Kutatás: az Y generáció negyedének nincs egy darab barátja sem :((((

A legmagányosabb nemzedék.

A magány igazi csendes gyilkos: már egy tavalyi kutatás is rámutatott, hogy olyan ártalmas lehet hosszú távon a mentális és fizikai egészségünkre, mint egy doboz cigi naponta.

És bár sosem voltunk annyira összekötve az internet és a csetablakok által, mint manapság, a YouGov új felmérése szerint valójában az Y generáció tagjai lehetnek a legmagányosabbak minden eddigi nemzedék közül.

A szüleink aktívabb társasági életet éltek

Igaz, a kutatás az Egyesült Államokban készült, de a tendencia talán tanulságos a hazai viszonyokra tekintve is. Szóval eszerint az – amerikai – ipszilonosoknak (tehát azoknak, akik 1980 és a 90-es évek közepe között születtek) a 30 százaléka vallotta azt, hogy mindig vagy gyakran érzi magányosnak magát, míg az X generáció tagjai (1960 és 1980 között születettek) közül még “csak” minden ötödik mondta ezt. Sőt, a baby boomereknek csak a 15 százaléka. Szóval a szüleink sokkal aktívabb szociális életet éltek, és nem az Instagramon.

Még aggasztóbb, hogy a megkérdezett ezerkétszáz Y-generációs negyede mondta azt, hogy igazából még ismerőseik sincsenek, 22 százalékuknak nincsenek közeli barátaik, és 30 százalékuknak nincsen “legjobb barátja.”

A kutatás az okok után is ment: a válaszadók rendszerint félénkségről és a hobbik hiányáról számoltak be. Szomorú, de igaz: 27 százalék azt is mondta, hogy nincs szüksége barátokra (ami persze önigazolás is lehet).

Ugyan a közösségi platformok könnyebb elérhetőséget tesznek lehetővé, mint amire akár csak pár éve lehetőségünk szottyant, az az imidzs, amit magunkról dörgölünk mások orra alá, elrejtik a tényt, hogy sokkal többször vagyunk egyedül az univerzumban, mint ahogyan azt a közös brunchos szelfi sugallná. A YouGov nem nevez meg egyetlen konkrét előidéző faktort, ami miatt ennyire elmaradoznak sokak mellől a barátok, de idézik a Pennsylvania Egyetem kutatását, ami

kapcsolódást talált a közösségi média és az általános jóérzetünk hanyatlása között.

Aligha véletlen, hogy az Instagram után már a Facebooknál is tesztelik a lájkok elrejtését, hogy ne lohassza le folyamatosan a kedvünket, hogy mi kevesebb tetsziket kapunk, mint ez vagy az az ismerősünk.