keresés menü

Fogyatékos finn punkok hekkelhetik meg az Eurovíziós Dalfesztivált

Az idős down-kóros és autista tagokból álló, Pertti Kurikan Nimipaivat nevű punkzenekar bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál finnországi selejtezőjének elődöntőjébe. 17 helyi zenekart kell még lenyomniuk, hogy idén Conchita Wurstnál is sokkal durvább szereplője lehessen a zeneileg amúgy totál értelmetlen dalfesztiválnak.

A számaikban rendre szociális témákat feszegető punkok egy szellemi fogyatékosok számára rendezett workshopon jöttek össze 2009-ben, majd önkifejezési szándékkal alapították meg a bandájukat. Mostani nevezésük célja sem kisebb, mint hogy felhívják a figyelmet a down-szindrómára. Ezzel a dallal indulnak:

A Pertti Kurikan Nimipaivat ha sikeresen veszi a február 7-i fordulót, akkor 28-án már csak a döntőt kell megnyernie ahhoz, hogy igazán beindulhasson a buli.

A fogyi punkok nevezése azért is érdekes a humorfaktoron túl, mert nem is olyan régen a műlábbal élő Viktoria Modesta tett egy kísérletet arra, hogy hangsúlyozottan testi fogyatékkal élőként válhasson popsztárrá. A punkok eurovíziós szereplésével pedig folytatódhatna fogyatékkal élők témájának a kibeszélése. Ez pedig tényleg nagyon fontos lenne, mert

ők még inkább perifériárá tolva kényszerülnek élni, mint a ciszheterótól eltérő szexuális érdekeltségű embertársaink.

Modesta jelentőségéről errefelé írtunk hosszabban, aki pedig a Pertti Kurikan Nimipaivatre kíváncsi, annak ajánljuk a róluk készült, Punk Syndrome című dokumentumfilmet 2012-ből: