keresés menü

Lady Gaga retteghet, itt a világ első amputált popsztárja: Viktoria Modesta

a47201bbb0315afdf7d80e6694aa2ec0

A lett származású, de évek óta londonban élő Viktoria Modesta nem a teljes ismeretlenségből került elő. Több éve foglalkozik énekléssel, dalszerzéssel és modellkedéssel. Fellépett a 2012-es  londoni paralimpia záróünnepségén, ahol a Coldplay műsora alatt adta elő a Hókirálynő-parafráziását, ugyanebben az évben jelent meg első kislemeze, aztán szerepelt a londoni és a milánói divathéten, valamint írt róla a New York Timestól kezdve a Vague-ig egy csomó fontos lap.

Ezek az események azonban rendre periférikus érdekességként mutatták be, hogy lám-lám van egy ilyen fura szerzet is. A Channel 4 által finanszírozott új klipjének azonban már egyértelműen az a célja, hogy a társadalmi berögzültségeket szétzúzva megteremtse egy új fajta, mintát adó popsztárnak az archetípusát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Modestának születésétől kezdve rendellenesen fejlődött a bal lába, majd tizenöt sebészeti beavatkozás után 2007-ben az amputáció mellett döntött. Az igazán fontos fordulatot azonban az hozta el, amikor kitalálta, hogy a művégtagjával nem az lesz a célja, hogy minél kisebb feltünés nélkül helyettesítse az eredetit, hanem az identitása részévé tette azt.

A Prototype című új videójában már Vivianne Westwood által tervezett ruhákban látjuk, Swarowski-kristályokkal kirakott műlábbal. Kicsit olyan ez, mint ami a feketékkel és a melegekkel történt: nem csak elfogatatni akarja a popzenén keresztül a másságát, hanem művészete részévé kívánja azt tenni, mondván ugyanolyan szabad, saját identitással rendelkező ember ő is, mint bárki más.

zxvavx1

(via Dazed)