keresés menü

Fényben egyre zöldebbek vagyunk Magyarországon, de van még mit tenni

A környezettudatosság, az ökológiai lábnyom zsugorítása, a recycling-attitűd mind alapvetések egy élhető nagyvárosban, ezzel nyilván csak egy újszülöttnek mondunk újat (kár, hogy csecsemők nem olvasnak minket). Budapesten még jó sok dolog van, amiben fejlődnünk illene, a csikkekkel szegélyezett macskakövektől kezdve a kukában végzett plasztikpalackokig, a belvárosban elhagyott sörösüvegektől a feleslegesen megvásárolt fast fashion cuccokig, van viszont egy nem kevésbé fontos terület, ahol már elég jól teljesítünk: világítástechnikában.

És most nem csak az itthon is erősödő és egyre inkább kézzelfogható dizájnlámpa-forradalomról beszélünk.

Hanem arról, hogy

A magyar otthonok 54 százalékában találkozhatunk már legalább egy energiatakarékos LED fényforrással.

Ez az újhullámos izzókban élenjáró INESA LED-gyártó cég reprezentatív felméréséből derül ki. Mindez azért fontos, mert 2009-ben az Európai Unió elrendelte a hagyományos izzók fokozatos kivezetését, elsősorban energiatakarékossági szempontok miatt.

Becsléseik szerint az EU-s országok otthonaiban a fényforrások 85 százaléka hagyományos, rossz energiamutatókkal rendelkező izzólámpa. Ezt az arányt, amennyire lehetséges, szeretné leszorítani, ezért a többéves átfutás végére az áruházak polcain már csak a korábbi gyártásokból megmaradt hagyományos fényforrások kaphatók, azok is csak 2020-ig.

A villanyszámlán való spórolást még sokan csak lámpák lekapcsolásán értik, pedig ennél célszerűbb (és költséghatékonyabb!), ha már a fényforrások kiválasztásánál is környezetkímélő izzókat választunk.

Egy LED fényforrás élettartama akár 50 ezer óra is lehet, ami a kábé ezer órán át világító hagyományos izzóénak 50-szerese.

Sztenderd számítások szerint a villanyszámla világításra eső része akár 90 százalékkal is csökkenthető kizárólag LED fényforrások alkalmazásával, a bekerülési költségek megtérülése pedig egy éven belül elérhető – mondja az INESA. És akkor a legkülönfélébb felhasználási módozatokról még nem is beszéltünk!

Ma egy átlagos maygarországi otthonban az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED izzók is hasonló, 25 százalék körüli arányban vannak jelen. A maradék 25 százalékot egyéb, például halogén izzók teszik ki.

Már egyre jobban állunk, ami a LED felé hajolást illeti, de van még munka bőven, főleg ami az olyan tévedések helyrerakását illeti, mint hogy az ilyen izzók nem tudnak meleg, barátságos fényt árasztani – miközben ez abszolút nem igaz. Az viszont nagyon is igaz, hogy a villanyszámla világításra eső része akár 90 százalékkal is csökkenthető LED-es fényforrások alkalmazásával.

Úgyhogy álljunk bele bátran abba a zöldebb jövőbe.

(Nyitókép: Jiaksimi)