keresés menü

Csak felcsatolod, és olyan, mintha a klubban veretnéd – ez lehet a zenehallgatás jövője?

Soha senki nem felejti el, amikor életében először lépett be egy ordas nagy, professzionális klubba, ahol kérdés nélkül kezdte bokszolni a gyomorszáját a lábdob és masszírozni a mellkasát a basszusok. Amikor fizikailag is érzed a zenét, annál csak kevés szebb dolog létezik. A SubPac nevű kváziruházati kiegészítő arra vállalkozik, hogy ezt az élményt bármikor átélhetővé tegye.

Úgy, hogy nem vagyunk a klubban.
Hanem mondjuk csak otthon, a kanapén.

A gyártó szerint a gazdag hangképeket, de főleg nyilván az alacsony tartományokat a hátizsákszerű cuccal úgy lehet érezni – miután csatlakoztattuk egy bluetoothos zenelejátszó eszközzel -, hogy az nem károsítja a hallást, cserébe jól megrezgeti a testet. És úgy tűnik, hogy nem csak olyan tessék-lássék módon.

Nagy elektronikus zenei hősök például így reagáltak, amikor kipróbálták:

Vicces megnézni, hogy három éve az ötletgazdák még csak ilyen hátradőlős otthoni párnában gondolkodtak, és mostanra hová jutottak:

Nem ők az elsők egyébként, akik ilyesmivel kísérleteznek: korábban írtunk a basszuskarperecről, vagy éppen arról a bizarr kapszuláról, amit csak lenyel az ember, és tíz órán át megállíthatatlanul szól a technó a beleiben. Igaz, ezt orvosok nem nagyon javasolják, de a törekvés egyértelmű:

legyen a hallásélményből egész testes katarzis.

Persze a VR-szettek és egyéb módon kiterjesztett érzékelések korában csak az csodálkozik ezen a trenden, aki egy szatyorban éldegél. Jobb is felkészülni arra, hogy a közeljövőben a zenehallgatás minél teljesebb és komplexebb átélésére, bocs, megélésére egy komplett iparág is épülhet akár.