keresés menü

Az új TikTok trend: élőben streamelni azt, ahogy alszol

Ha eddig azt hitted, hogy azok a kínaiak a legfurábbak, akik a derekuk köré tekerik a füleskábelt, hogy így mutassák meg, mennyire vékonyak, akkor most szólunk, hogy ők egészen szupernormálisnak tűnnek azokhoz képest, akik éppen azzal irányítják magukra a Z-generációs mobilnép figyelmét, hogy live streamelik napjuk legintimebb periódusát, a szunyálást.

A 348 ezres követőtáború, tizennyolc éves tiktokker, Brian Hector elmondta az Economic Timesnak, hogy egyszerűen csak elindítja az élő közvetítést, a telóját az éjjeliszekrényre rakja, aztán reggel már arra ébred, hogy a nézői akár fizettek is a privilégiumért, hogy leshessék alvás közben.

A TikTokon belül ugyanis lehet küldeni virtuális érmékért vásárolt ajándékokat, amiket PayPalon át igazi pénzre lehet váltani. És ezt sokan megteszik. Krézi.

“Amikor először láttam ilyet, azt gondoltam, ez a legbizarrabb dolog, de egyben a legkúlabb is”

– mondta Hector. Akinek szintén rengetegen követték a példáját.

Persze látni kell azt is, hogy a “sleep streamek” esetében a vonzerő nem feltétlenül az alvó ember maga (főleg, hogy sokan akár nem is saját magukra, hanem a mennyezetre, egy pohár tejre stb. irányítják a kamerájukat), hanem az, hogy ezek alatt össze lehet gyűlni, lehet élőben kommentelni, haverkodni másokkal. Élő online chat, amit a TikTokon máshol nem lehet elérni.

Az alvásstreaming szürreális jellege ellenére ráadásul még mindig csak az ártatlanabb challenge-ek sorát gyarapítja. Volt már olyan lány, aki az abortuszáról tett ki vidám hangulatú videót, tavaly pedig egy brazil tini élőben streamelte az öngyilkosságát (amire a TikTok vezetői úgy reagáltak, hogy három óra elteltével értesítették csak a rendőröket, persze a saját PR-csapatukat gyakorlatilag azonnal, hogy elkerüljék a kommunikációs katasztrófát).

Nem tudjuk, mi lesz a következő dili, és bár 10 dollárt megkeresni egy éjszakai alvással nem sok – Hector ennyit kapott reggelig -, még mindig több, mint amennyit azelőtt keresett vele: semmit.

(Nyitókép: Robert Nickelsberg / Getty Images)