keresés menü

A dánok megint kitaláltak valamit, amitől jobb lesz az életünk

Volt a nagy élet-trükként bemutatott hygge, amiről mi is írtunk annak csúcspontján – ez az a többnyire társaságban eltöltött, tudatosan belassított, idilli állapot, ami leginkább gyertyafény mellett, a negatív megfejtések (és a téli hideg!) ajtón túl hagyásával teremt szupernyugalmat a lelkekben. Szóval baráti belazulás pár bor mellett.

És most ideje megismerkedni az új, de szintén dán jelenséggel: ez a pyt.

Marie Helweg-Larsen pszichológiaprofesszor így fogalmazta meg az elképesztő, szédületes, hihetetlen új skandináv lifehack leglényegét a The Conversationnek:

“A pyt-nek nincs angol (sőt, magyar – a szerk.) megfelelője: ez egy kulturális koncepció arról, hogyan gondolkodjunk egészségesen akkor is, amikor stresszben vagyunk. Igazából ez egy kifejezés arra, amikor eltalál minket a mindennapi kudarc és frusztráció. Olyasmi, mint a le van szarva. Összetörsz egy poharat a konyhában, és azt mondod: pyt!

Elfogadás és újrakezdés: igazából ez a magva, teszi hozzá a szakember. Egy emlékeztető, hogy a túlreagálás helyett lépjünk hátra egyet, és úgy nézzünk rá a problémára. Egyes dán osztálytermekben már pyt-gomb is van, ami arra tanítja a gyerekeket, hogy nem lehet mindig minden tökéletes.

Persze az is fontos, hogy ne pytezgessünk csak úgy vaktában a nagyvilágba: például ha felelősséget kell vállalni. És ürügyként se durrogtassuk, ha valaki mondjuk szóvá teszi, miért nem cselekedtünk egy adott helyzetben, amikor illett volna. De használjuk bőszen, ha valakinek a viselkedése kívül esik a mi kontrollunkon, és nem akarjuk magunkat zavartatni általa.

Szóval a pyt az elfogadható beleszarás művészete, és annak a formába öntése, hogy a túltolt perfekcionizmus a depi melegágya.

Szóval ha úgy van, akkor: pyt!

Tűz tartalom 🔥