keresés menü

Skandináv lakberendezés: miért olyan meggyőző az, ahogyan az északiak berendezik a nappalijukat?

Lelepleződik az északi összeesküvés!

Néhány kommentár itt sokaknak túlságosan evidensnek fog tűnni, de azért álljon csak itt – hogy végül a kép is összeálljon. Kezdjük például azzal, amire már úgyis mindenki legyint: hogy a skandináv lakásbelsőket a minimalizmus definiálja. Minden egyszerű, tiszta, bonyolítatlan. Ez megnyilvánul színekben, bútorokban, anyaghasználatban, mindenben.

Még egy kisebb skandináv nappali sem tűnik zsúfoltnak. Aminek szimpla a receptje: semmi felesleges cucc nincs benne.

Nézzük meg az alábbi képet: mi tűnik fel mindenekelőtt? Úgy van, a fehérség. A skandók majdnem mindig fehér falakat alkalmaznak, függetlenül az adott helyiség funkciójától.

Kivételek persze akadnak, mint az alábbi, inkább világsszürke falak esetében, de azok legalább visszaköszönnek a hasonló árnyalatú kis kávézóasztalkákban.

A skandináv otthonok fontos eleme a szoros kapcsolódás a természethez, a külvilághoz – az erkély, vagy valamiféle kis teraszka szinte elengedhetetlen.

A fapadlózat is gyakori, és jellemzően az is világos színben úszik. Sőt, fenyő vagy tölgy esetében még szürke olajjal is kezelik azt, hogy eltűnjenek belőle a sárgás árnyalatok.

Gyakran hűvös kék és zöldes hangsúlyokkal ellenpontozzák a fehér falakat-padlókat:

Felmerülhet a kérdés, hogy a letisztultság ellenére hogyan lesz egy skandináv otthon mégis meleg, befogadó? Nos, a dekoráció különféle textúrái és mintázatai ennek a titoknak a nyitjai:

Persze az eddig említett szabályokhoz nem kell vasszigorral ragaszkodni. Lásd az alábbi példát, ahol szó sincs síkfehér falakról, a padló és a dolgok elrendezése mégse lehetne ennél skandinávabb:

A fókusz a legtöbb otthonban a funkcióra, és nem a szépségre helyeződik – mindeközben mégis elérik, hogy az esztétika igenis megjelenjen. A maga módján:

Ha félemeletet, padlásszobát rendezünk be, akkor ez a műfaj a legjobb választásunk: ezek a terek levegősséget, tiszta érzetet igényelnek a felemásságuk miatt, pikpakk agyon lehet őket nyomasztani valami rossz bútorválasztással. De nézzük csak meg, mennyire jól néz ez ki:

Visszatérve a mintákra, a puritán tér szerencsére lehetővé teszi, hogy néha merészebb patterneket is beválasszunk, anélkül, hogy tűl sűrűvé tennénk velük a helyiséget:

Egy újabb példa, hogyan lehet ízlésesen ellenpontozni a szuperfehérséget – például fémes elemekkel:

Ami a bútorokat és a világítást illeti, csodált északi lakásvarázslóink gyakran hajlanak a régi, klasszikus, de egyszerű dizájnnal rendelkező darabok felé.

És egyébként az élénk színek használatától sem szoktak visszariadni:

Ami feltűnhet még egy svéd, dán vagy norvég lakásban, az a függönyök hiánya: jellemzően nem terhelik vele az ablakokat. Cserébe nagy figyelmet fordítanak a szép világítótestekre.

Na és mi nem hiányozhat még soha? A PÁRNÁK!

Ami pedig a tárolást illeti, a talpalatnyi helyek okos kiaknázása nagyon is skandináv módi. Tekintsünk rá erre a könyvespolc-megoldásra például:

De nagy tanítók abban is, hogyan fosszanak meg egy apróbb teret a sok kacattól úgy, hogy alig pár bútorral és kiegészítővel is stílusban maradjanak.

Fa, fém, cicomátlan textíliák: vegyük alapul ezeket, adjunk hozzájuk szimpla-natúr színeket, aztán egy-két vibrálóbb részletet (de csak egy-kettőt!), és már meg is van skandó siker könnyen utánozható receptje. És ne feledjük: ideje megtanulnunk, hogyan szabaduljunk meg a dolgainktól!

A poszt eredetije a nagyszerű Homedit-en jelent meg.