keresés menü

Minden új francia középületnek a fele fából kell, hogy álljon

A kormány megszavazta. Éljen a kormány!

A fenntarthatóság érdekében hozták meg a címben foglalt döntést, amit 2022-től kezdenek átültetni a gyakorlatba. Minden olyan építményről szó van, amit Franciaország állama támogat – ezeknél a felhasznált anyagok ötven százalékának minden esetben fának kell lennie, vagy más természetes anyagnak.

Egyébként ha mindez nem volna elég, Emmanuel Macron elnök azon is nagyon rajta van, hogy az ország szénsemlegessé váljon 2050-re. Komoly tervek, de hogy komolyan is igyekeznek venni őket, azt jól példázza a fenti határozat.

Julien Denormandie város- és lakhatásügyi miniszter az UNESCO február 5-ei Élet a jövő városában című konferenciáján azt is elmondta,

az ihletet a 2024-es párizsi olimpiához épülő komplexumtól nyerte, ahol minden nyolc emeletnél magasabb épületet teljesen fából építenek meg.

És aztán feltette a kérdést magának: miért ne lehetne ilyesmit meglépni innentől kezdve a hagyományos épületek esetében is? És bumm, itt járunk. És, ha mindez nem volna elég, 20 millió eurót költ el a francia kormány arra is, hogy száz “urban farmot” hozzon létre a külvárosi övezetekben. Helyi termények, minimálisra szorított import.

Szép, új világ. Lehet példát venni ?